V Nitre opravujú školu s narušenou statikou, časť budovy spadla

Mesto Nitra rekonštruuje Základnú školu Tulipánová, ktorá má narušenú statiku. Naliehavosť a vážnosť problému sa ukázala počas opráv, pretože časť budovy druhého stupňa základnej školy spadla. Deti sa v škole neučia od 29. februára, dočasne ich presunuli do budovy Slovenského plynárenského priemyslu na neďalekej Vodnej ulici.

09.06.2016 11:44
debata (1)

Havária sa stala v polovici mája. Mesto zverejnilo vo vestníku verejného obstarávania informáciu o zákazke na statické zabezpečenie stavby priamym rokovacím konaním firme PP Invest s.r.o. v hodnote 650-tisíc eur. Nevypísanie verejnej súťaže zdôvodnilo časovou tiesňou a tým, že ide o neočakávanú mimoriadnu udalosť, následkom ktorej by mohli byť ohrozené životy ľudí, ich zdravie a majetok.

Ako sa píše vo vestníku, 16. a 17. mája došlo k deštrukcii statických prvkov na nosných strešných a obvodových častiach stavby druhého stupňa ZŠ, následne sa uvoľnila časť konštrukcie a spadla. „Zlyhala časť nosného pilieru, kde v okolí hlavice pilieru a uloženia stropu v naviazaní na obvodový múr došlo k prasknutiu a následnému zmršteniu obvodovej konštrukcie. Spôsobilo to uvoľnenie časti stropnej a obvodovej konštrukcie, sčasti následne jej pád,“ uvádza mesto vo vestníku. Na miesto ihneď privolali statika, ktorý identifikoval riziko ďalšej deštrukcie a náhleho kolapsu celej stavby. Zároveň navrhol opatrenia na okamžité statické zaistenie budovy.

Mesto k havárii poskytlo len stručné stanovisko. Na otázku, prečo problém so statikou pavilónu neriešilo už dávno, neodpovedalo. „Počas rekonštrukcie školy sa deti od 29. februára učia v budove SPP a vôbec neboli priamo ohrozené počas problémov so statikou. Rekonštrukcia sa týka pôvodných pavilónov II a III, ktoré budú naďalej dvojpodlažné,“ napísal agentúre SITA Andrej Jančovič z nitrianskej radnice. Dodal, že práce sa majú skočiť k 1. septembru a v pláne je aj výstavba telocvične.

Nevyhovujúci technický stav pavilónov Základnej školy Tulipánová je známy už niekoľko rokov. Už v roku 2008 mesto pristúpilo pre narušenú statiku k zbúraniu dvoch pavilónov – v jednom boli špeciálne učebne a v druhom telocvičňa. Na ich mieste postavili novú dvojpodlažnú budovu, ktorú otvorili v septembri 2010.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Nitra #základná škola #statika