V Spišskej Sobote chcú zriadiť informačné centrum

Popradská samospráva plánuje v historickej mestskej časti Spišská Sobota otvoriť informačné centrum. To by mohlo vzniknúť v zrekonštruovaných priestoroch pobočky Podtatranskej knižnice na Sobotskom námestí.

09.06.2016 12:01
debata (1)

„Momentálne rokujeme s Podtatranskou knižnicou. Chceme, aby existovalo miesto, ktoré by turistom ponúklo informácie o možnostiach, kam sa možno vybrať, kde sa najesť a podobne. Chceme, aby mali ľudia z návštevy Spišskej Soboty zážitok,“ povedal popradský primátor Jozef Švagerko. Ďalšiu alternatívu predstavuje podľa jeho slov aj Brokoffov dom, pamiatka na slávneho spišské remeselníka. Jeden takýto informačný bod už funguje na železničnej stanici v Poprade, informácie ponúka aj Mestská informačná agentúra v centre mesta, samospráva chce takúto možnosť ponúknuť aj turistom v Spišskej Sobote.

„Spišská Sobota je náš klenot, pripomíname si 500 rokov od inštalovania oltára v miestnom Kostole svätého Juraja z dielne Majstra Pavla z Levoče a túto mestskú časť navštívila v minulosti aj anglická kráľovná. Ponúka krásne veci, bola by škoda, aby to ľudia nevideli,“ uviedol primátor, ktorý by chcel mestskú časť oživiť. Podľa jeho slov by sa v nej mali konať podujatia spojené s históriou a trhmi, ktorými bola Sobota v minulosti známa, pripomínať by mala aj s ňou spojené známe osobnosti.

Spomedzi nich je to napríklad slávny cestovateľ a kráľ Madagaskaru Móric Beňovský (1746–1786), ktorého manželka Zuzana Hönschová sa narodila a žila v Spišskej Sobote. Práve jemu budú venované viaceré podujatia aj počas nadchádzajúcich dní. V divadelnej sále sa dnes uskutoční zážitková večera s chuťami Mórica Beňovského, v sobotu 11. júna o 18:00 zase inscenácia o jeho živote na Kamčatke s názvom Sprisahanie v podaní Dyvalla spod šikmej veže Vrbové. V sobotu sa na námestí Spišskej Soboty uskutoční aj jarmok s názvom Ako žili a bývali naši predkovia. Stretnúť tam bude možné sokoliarov, mímov, žonglérov, richtára i folklórne súbory.

Popradský primátor by uvítal, ak by práve v Spišskej Sobote mohol prijímať vzácne návštevy. „Bol som si pozrieť Brokoffov dom, je to krásna historická budova. Navrhnem poslancom, aby sme sa zaoberali myšlienkou historickej radnice, kde by sme dokázali organizovať slávnostné zasadnutia a kde by som prijímal významné zahraničné návštevy,“ povedal. Sochár a rezbár Ján Brokoff (1652–1718) predstavoval symbol zručnosti a umenia spišských remeselníkov. Medzi jeho najznámejšie diela patrí socha sv. Jána Nepomuckého, ktorú v roku 1683 umiestnili na Karlovom moste v Prahe.

Spišská Sobota bola pre svoj neporušený stredoveký urbanistický charakter v roku 1950 vyhlásená za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Najstaršia písomná zmienka o nej sa nachádza v rovnakej listine ako má Poprad z roku 1256. Mestečko vzniklo na území slovanskej trhovej osady a na križovatke obchodných ciest. V 13. storočí ho osídlilo nemecké obyvateľstvo. Hospodársky rozkvet zaznamenala ako obchodné a remeselné centrum najmä v 17. storočí, najväčší rozvoj v 18. storočí. V rokoch 1412 až 1772 spolu s ostatnými súčasnými mestskými časťami patrila medzi trinásť zálohovaných spišských miest Poľsku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #turizmus #informácie #pamiatková rezervácia