Uvažuje sa o vzniku mestského súdu v Bratislave

Vedenie Krajského súdu v Bratislave podporuje každé zmysluplné riešenie zefektívnenia výkonu súdnictva v obvode Bratislavského kraja, ktorý je svojou agendou osobitý, a vyžaduje si aj osobitné riešenia a pozornosť, vyhlásil šéf krajského súdu Ľuboš Sádovský.

09.06.2016 12:23
súd, krajský súd, Bratislava Foto: ,
Vedenie Krajského súdu v Bratislave chce zefektívniť výkon súdnictva v obvode Bratislavského kraja.
debata (2)

Bratislavské súdy možno prejdú reorganizáciou a v hlavnom meste vznikne jeden mestský súd s viacerými pracoviskami. Jednotlivé pracoviská by sa mali pritom špecializovať na agendu od trestnej, cez obchodnú, občiansku až po správnu a podľa špecializácie by došlo aj k presunu sudcov. Podľa informácií agentúry SITA je to jedna z verzií, o ktorej uvažuje ministerstvo spravodlivosti v rámci hľadania riešenia ako zlepšiť situáciu na bratislavských súdoch.

Predovšetkým Okresný súd Bratislava I. je enormne zaťažený, sídli v jednej budove s krajským súdom a riešenie jeho priestorových problémov sa roky odkladá. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pritom minulý týždeň naznačila, že sa v tomto prípade ponúka aj iné riešenie ako rekonštrukcia budovy na Lazaretskej ulici 3 v Bratislave, určenej pre tento súd.

Súčasný krajský šéf bratislavských súdov Ľuboš Sádovský pre agentúru SITA uviedol, že z vyjadrení ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej je zrejmé, že chce v priebehu tohto roka prísť s riešením situácie všetkých súdov v Bratislave. „Momentálne by bolo predčasné z našej stany sa k týmto zámerom vyjadrovať, keďže o nich prebieha prvotná komunikácia v rámci rezortu. Po vyjasnení si základných vecných otázok tohto zámeru, cieľov a prostriedkov na ich dosiahnutie, bude možné poskytnúť relevantné odpovede,“ uviedol Sádovský. Dodal, že vedenie Krajského sudu v Bratislave podporuje každé zmysluplné riešenie zefektívnenia výkonu súdnictva v obvode Bratislavského kraja, ktorý je svojou agendou osobitý, a vyžaduje si aj osobitné riešenia a pozornosť.

Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla sa nechcel bližšie vyjadrovať k téme možného vzniku mestského súdu v Bratislave. Zdôraznil však, že rezort si uvedomuje, že situáciu na bratislavských súdoch a špeciálne na OS BA I, treba riešiť. „Možností riešenia je nepochybne viac. Je potrebné ich analyzovať zo všetkých strán, vrátane ekonomickej stránky, vrátane najlepšieho riešenia pre čo najefektívnejšiu justíciu,“ dodal. Keď bude analýza na stole, tak najskôr chceme o nej hovoriť s predsedami súdov v Bratislave a následne aj na verejnosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #ministerstvo spravodlivosti #Krajský súd v Bratislave #krajský súd