Umelci z Cvernovky sa presťahujú do bývalej školy

Umelci z bratislavskej Cvernovky sa presťahujú do priestorov bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici v Bratislave. Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorému budova patrí, dá objekt Nadácii Cvernovka do dlhodobého prenájmu.

10.06.2016 13:32
Cvernovka, kreatívci, umelci, priemyslovka Foto: ,
Budova bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici v Bratislave. Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorému budova patrí, dá objekt Nadácii Cvernovka do dlhodobého prenájmu.
debata (1)

Schválili to poslanci BSK na zasadnutí zastupiteľstva. Účelom je vybudovanie kreatívneho centra na podporu talentu a potenciál profesionálov z oblasti kreatívneho priemyslu vrátane vytvorenia možnosti trávenia voľného času pre deti a mládež. Umelecké ateliéry v súčasnosti sídlia v budove pradiarne v areáli Cvernovky, pre havarijný stav objektu sa však musia vysťahovať. Umelci môžu v bývalej pradiarni v areáli Cvernovky ostať ešte do konca júla.

Kreatívcov čaká brigáda

Ročné nájomné za školu bude 60-tisíc eur ročne. Nájom za internát, sklad, garáž a pozemky bude jedno eur za rok. Nadácia Cvernovka sa zaväzuje, že počas doby nájmu vynaloží vlastné finančné prostriedky na uvedenie a udržanie budovy školy v prevádzkyschopnom stave, a to v celkovej predpokladanej výške 740-tisíc eur, pričom v prvom roku nájmu vynaloží na prevádzku budovy 350-tisíc eur.

Ako po hlasovaní bratislavských krajských poslancov povedal predseda BSK Pavol Frešo, pre nájom sa kraj rozhodol preto, že predaj je finančne náročnejší. „Raz tu ako predseda kraja nebudem a nechcem aby to skončilo tak, že sa to predá, budú problémy a stratí sa nad tým kontrola. Prenájom chráni majetok, aby tam naozaj kreatívny priemysel mohol fungovať,“ spomenul Frešo.

Nový dych

Cvernovka od svojho vzniku v roku 1903 do 2003 slúžila ako továreň na výrobu bavlny, ktorú vyvážali do celého sveta. Neskôr ju vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku a stala sa sídlom mladých architektov, dizajnérov, výtvarníkov, filmárov i divadelníkov.

Od minulého roka funguje Nadácia Cvernovka, jej cieľom je vybudovať z Cvernovky centrum kreatívneho priemyslu, kultúry a spoločenského rozvoja. Účelom nadácie je predovšetkým podpora zveľaďovania kultúrnej, spoločenskej a materiálnej hodnoty bývalého priemyselného areálu Cvernovej továrne v Bratislave.

„Potenciál, ktorý je v Cvernovke, je z hľadiska rozsahu jedinečný a nie je viazaný na konkrétnu budovu a konkrétny areál. Sťahovanie bude náročný proces. Možno sa zdá, že projekt Cvernovky je len pre ľudí z Cvernovky, ale nie je to tak. Je to otvorený projekt a chceme podporovať všetkých kreatívnych a talentovaných ľudí,“ ukončil Branislav Čavoj z Cvernovky.

Budova školy chemickej priemyslovky má päť poschodí so suterénom a nadstavenou fotokomorou pod strechou objektu, s kapacitou školy sedemsto detí. V septembri minulého roka areál vyňali zo správy bývalej Strednej odbornej školy chemickej, teraz je v správe BSK a nikto ho nevyužíva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cvernovka