Do žilinskej nemocnice vrátili zrušené oddelenie

Po desiatich rokoch v nemocnici v Žiline opäť funguje fyziatricko-rehabilitačné lôžkové oddelenie. Dosiaľ boli pacienti, ktorí vyžadovali napríklad po neurochirurgických či ortopedických operáciách ďalšiu rehabilitáciu, presúvaní do liečebne pre dlhodobo chorých, kde sú však lôžka potrebné pre pacientov s inými diagnózami a vo vážnejších stavoch. Prax tak ukázala, že mnohé zo zrušených oddelení nemocnici chýbajú.

14.06.2016 14:00
debata (1)
Fyzioterapeutka Veronika Barillová s pacientkou... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
nemocnica, rehabilitácia, sestra, pacient Fyzioterapeutka Veronika Barillová s pacientkou Martou Gelanovou na nedávno otvorenom fyziatricko-rehabilitačnom oddelení v žilinskej nemocnici.

Pani Helene Krištofíkovej operovali už druhé koleno. Pred dvomi rokmi však po operácii prvého kolena musela na potrebné rehabilitácie dochádzať z Terchovej. Bolo to náročné nielen pre ňu, ale aj pre rodinu, ktorá jej dochádzanie do nemocnice musela zabezpečiť. „Chodila som sem a tam. Po operácii ma pustili hneď domov a na rehabilitácie ma museli prevážať,“ porovnáva situáciu, keď ešte v nemocnici nebolo lôžkové fyziatricko-rehabilitačné oddelenie. Teraz sú aj s Martou Gelanovou z okresu Martin jednými z prvých pacientok na znovuotvorenom oddelení. „Som týždeň po operácii a dnes som cvičila po prvý raz, bolo to náročné, aj to bolelo, ale je to pre moje dobro,“ hovorí.

„Prax ukázala, že fyzioterapeutické oddelenie je potrebné pre tento región, pretože žilinská fakultná nemocnica má veľmi širokú spádovosť. V minulosti pacienti po ortopedických, neurochirurgických operáciách boli hospitalizovaní v liečebni pre dlhodobo chorých. V súčasnosti je na znovuotvorenom oddelení 14 lôžok, kde sú pacienti, ktorí vyžadujú rehabilitačnú starostlivosť, komfortne rehabilitovaní, doliečení a prepustení domov,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

Nemocnicaoddelenie zriadila v nevyužitých priestoroch očného pavilónu, investovala do toho asi 70-tisíc eur. „Pre pacientov máme vypracovaný celodenný režim. Jeho súčasťou je i cvičenie v telocvični dvakrát do dňa,“ hovorí lekárka oddelenia Nina Ľorková. Rehabilitácia po úrazoch či operácii jedôležitá pre prinavrátenie stratených pohybových schopností aj pre zlepšenie sebestačnosti v chôdzi a denných činnostiach. „Cvičíme s pacientmi, aby boli na nohách. Aby mali veľmi dobrú svalovú silu v dolných končatinách a mohli skôr odísť domov,“ hovorí fyzioterapeutka Veronika Barillová.

Fyzioterapeutka Veronika Barillová pri cvičení... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
nemocnica, terapia, noha Fyzioterapeutka Veronika Barillová pri cvičení s pacientkou.

Pred piatimi rokmi vtedajšie vedenie žilinskej nemocnice po dohode s poisťovňou zrušilo päť oddelení a 120 lôžok. Napríklad pre pacientov po zrušení pľúcneho a infekčného oddelenia vyčlenili postele na internom oddelení, iné vážnejšie stavy posielajú do Martina. Okrem fyziatricko-rehabilitačného sa nemocnica bude usilovať aj o ďalšie zrušené lôžkové oddelenia, aj keď termín, kedy by mohla otvoriť ďalšie, zatiaľ nespresnila. "Prax ukázala, že tak ako ostatné oddelenia, ktoré sa zrušili, budeme musieť vytvoriť naspäť, lebo je to potreba pre pacientov tohto regiónu. Budeme sa snažiť obnoviť tie oddelenia, ktoré boli zrušené, ako kožné, infekčné, geriatriu,“ povedal riaditeľ nemocnice Ivan Mačuga.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #žilinská nemocnica