V Prešovskom kraji obnovujú telocvične

Cvičenie v krajšom a bezpečnejšom prostredí. Na vynovené a zmodernizované telocvične sa už tento rok môžu tešiť študenti stredných škôl v Prešovskom kraji.

14.06.2016 15:00
telocvičňa, basketbal Foto:
Študenti Strednej odbornej školy v Kežmarku budú cvičiť v týchto vynovených priestoroch.
debata (1)

Miesta, kde trávia hodiny telesnej výchovy, sa zmenia vďaka niekoľkostoti­sícovej investícii do modernizácie a vybavenia telocviční. Schválili ju Prešovský samosprávny kraj a ministerstvo školstva. Časť peňazí už investovali, niektoré práce zrealizujú počas letných prázdnin. Krajšie a modernejšie telocvične budú študentom k dispozícii od nového školského roka.

Mnohé telocvične boli rozbité, ďalším chýbalo základné vybavenie a náradie a niekde dokonca nemali telocvične vôbec. To sa v niektorých školách v Prešovskom kraji zmení. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková informovala, že tvár telocviční pomôže zmeniť investícia vo výške 1,25 milióna eur. „Viac ako 860-tisíc eur z toho predstavujú investície z vlastných prostriedkov samosprávneho kraja, vyše 300-tisíc eur sme získali vo forme dotácií od štátu a spoluúčasť vo výške takmer 78-tisíc eur uhradí v celom rozsahu Prešovský samosprávny kraj. Potrebné spolufinancovanie už schválili poslanci krajského parlamentu,“ povedala Fitzeková.

Samosprávny kraj sa z vyše 860-tisícovej sumy rozhodol podporiť šesť projektov. Najviac, až 522-tisíc eur, dostala Obchodná akadémia v Starej Ľubovni na výstavbu úplne novej telocvične. Riaditeľka školy s vyše dvesto žiakmi Viera Mikulová poznamenala, že škola telocvičňu po presťahovaní do súčasných priestorov nemala, preto žiaci museli na hodiny telesnej výchovy dochádzať do tri kilometre vzdialenej športovej haly v meste. „To sa našťastie zmení, nová telocvičňa bude v areáli našej školy a využívaná by mala byť už od nového školského roka,“ prezradila Mikulová.

Viac ako 200-tisíc eur dostala aj Stredná odborná škola na Garbiarskej ulici v Kežmarku, kde je rekonštrukcia telocvične už pred kolaudačným konaním. Riaditeľka školy Marta Sabolová podotkla, že doteraz cvičievali v mestskej športovej hale, teraz budú na tieto účely využívať prerobený bývalý sklad a prístavbu. Starú telocvičňu im ešte pred rokmi zavreli pre vážne statické poruchy, vlani budovu asanovali. „V budove bývalého skladu sa vymenili okná, zateplil strop, dala sa nová podlaha, dokončuje sa posilňovňa. V prístavbe budú šatne, sprchy a sociálne zariadenia. Veríme, že od septembra už budú hodiny telesnej výchovy v nových priestoroch,“ zdôraznila Sabolová.

O prostriedky z výzvy ministerstva školstva na rozvoj telovýchovy, dostavbu, rekonštrukciu, výstavbu, alebo vybavenie telocviční sa v Prešovskom kraji uchádzalo 41 stredných škôl. Komisia ministerstva školstva z nich vybrala 27, pričom 26 škôl získalo dotáciu na vybavenie telocviční a sedem na dostavbu či rekonštrukciu. Šesť škôl uspelo v obidvoch oblastiach. Ich aktivity podporilo ministerstvo sumou 303-tisíc eur, spolufinancovanie prešovskej župy predstavuje 78-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Prešov #telocvičňa