Cirkevná škola si prenajme štyri miestnosti zrušenej ZŠ Veternicová

O prenájom štyroch miestností karloveskej ZŠ Veternicová s príslušenstvom, kabinetom a chodbami požiadal riaditeľ karloveskej Spojenej školy sv. Františka z Assisi a miestny poslanec Karlovej Vsi Ján Horecký.

15.06.2016 16:00
debata (2)

Karloveská Spojená škola sv. Františka z Assisi bude mať v prenájme štyri miestnosti v Základnej škole (ZŠ) Veternicová, hradiť však bude celú prevádzku budovy. O prenájom štyroch miestností s príslušenstvom, kabinetu, toaliet, prístupových chodieb požiadal riaditeľ karloveskej Spojenej školy sv. Františka z Assisi a miestny poslanec Karlovej Vsi Ján Horecký pre zriadenie elokovaného pracoviska jeho školy.

Základnú školu Veternicová po tomto školskom roku zrušia, vo februári o tom rozhodli miestni poslanci. Karloveskí poslanci schválili prenájom za jedno euro na rok plus energie, priestory bude mať škola v prenájme od 15. augusta. „Pán Horecký sa vyjadril, že ak tam ostanú len jeho štyri triedy, uhradí všetky náklady spojené s prevádzkou školy, hradiť tak bude všetky energie v stopercentnej výške,“ uviedol prednosta Ján Hrčka. „Keby to bol iný subjekt, ktorý by platil komerčné nájomné, tak vám povie, že má v prenájme len štyri triedy. Budova musí ďalej fungovať, treba ju vykurovať. To, čo by sme zarobili na nájme, by sme dali na energie,“ pokračuje prednosta s tým, že riaditeľ bude pravdepodobne postupne žiadať o ďalšie priestory, podľa počtu zapísaných detí na jeho školu.

Podľa Hrčku je toto riešenie pre mestskú časť jedno z výhodnejších riešení. „Keby ZŠ Veternicovú zrušili a nikto nebude v tej škole, tak my tak či tak na prevádzku školy budeme mať náklady. Bolo by ju treba vykurovať, strážiť. Teraz to bude robiť niekto iný a ten bude hradiť aj náklady,“ spomenul. Prenajatím priestorov by podľa Horeckého mohli zriadiť aj cirkevnú materskú školu v Karlovej Vsi, po ktorej je dopyt, z kapacitných dôvodov školského areálu na Karloveskej ulici ju však zriadiť nemôžu. Na otázku, či mestská časť neuvažovala nad tým, že by v ZŠ Veternicová urobila svoju vlastnú škôlku Hrčka reagoval, že to bola jedna z možností.

„Kapacita je dostatočná, aby sme všetky deti s trvalým pobytom v Karlovej Vsi do škôlky prijali. My momentálne nepotrebujeme zvyšovať kapacitu v škôlkach, situácia sa však môže zmeniť. Už keď tam bude škôlka fungovať, je jednoduchšie kapacitu rozšíriť ako škôlku zriadiť,“ zhrnul. „Keby sme chceli budovu prerobiť na škôlku, treba do priestorov investovať. Mestská časť aj toto zvažovala, ale kapacita školy je tak vysoká, že na škôlku by to bol zbytočne veľký priestor. Určite by tam nevedela fungovať škôlka, ktorú by mestská časť vedela naplniť,“ poznamenal Hrčka.

Poslanci na utorkovom zastupiteľstve schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zrušení ZŠ Veternicová. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vo veci vyradenia školy a jej súčastí prerušilo konanie a ako správny orgán žiada k žiadosti o vyradenie školy predložiť všeobecne záväzné nariadenie. Ak ministerstvo nevydá právoplatné súhlasné rozhodnutie do 31. augusta, toto VZN stráca platnosť 1. septembra. Ak ministerstvo od septembra školu vyradí, bude mať štyri miestnosti v prenájme cirkevná škola. Druhou možnosťou je, že ministerstvo ZŠ Veternicovú nezruší, v tom prípade tam bude deväť tried tejto školy a štyri triedy z cirkevnej školy.

Ako Hrčka povedal, rada školy dala návrh na odvolanie riaditeľky ZŠ Vetenicová. Dali ho v druhej polovici mája s tým, že rozhodnutie, či riaditeľku odvolať alebo neodvolať je na karloveskej starostke Dane Čahojovej. Ak ministerstvo školu nezruší, bude aj zmena na poste riaditeľky školy. Keď školu zrušia, automaticky post riaditeľky školy zanikne.

Problém ZŠ Veternicová spočíva podľa samosprávy v tom, že nedokáže zaplatiť ani mzdy pre svojich zamestnancov. Karlova Ves dopĺňa, že v januári tohto roka potrebovala škola na mzdy pre zamestnancov 23 700 eur a od štátu dostala na celkovú prevádzku 23-tisíc eur. Celkovo ju samospráva musela v minulom roku dofinancovať sumou 64-tisíc eur, tento rok to bude suma 82-tisíc eur. Mestská časť pripomína, že v školskom roku 2008/2009 mala škola 338 žiakov, v tomto školskom roku je ich 188. Pre nasledujúci školský rok na školu zapísali dvadsať deti. Základná škola Veternicová sa nachádza v budove postavenej v 90-tych rokoch, ktorú však naplno začala využívať až v školskom roku 2006/2007. Budova je na severozápadnom okraji sídliska Dlhé diely v tesnej blízkosti lesa.

Spojená škola sv. Františka z Assisi na Karloveskej ulici v Bratislave má v súčasnosti 581 žiakov, z toho je 261 žiakov prvého stupňa, 248 žiakov druhého stupňa a 72 žiakov gymnázia. Karlova Ves má vo svojej správe štyri základné školy, Základnú školu Veternicová, ZŠ Karloveská, ZŠ Majerníkova a ZŠ Tilgnerova.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #prenájom #základná škola