Bratislava opäť otvára tému zvyšovania dane z nehnuteľnosti

Bratislavská radnica navrhuje zvýšiť daň za domy a byty o 70 percent, ešte výraznejšie by mala narásť daň za stavebné pozemky.

15.06.2016 16:30
rokovanie mestskeho zastupitelstva, Nesrovnal,... Foto: ,
O zvyšovaní dane z nehnuteľnosti by mali poslanci rokovať na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
debata (16)

Hlavné mesto Bratislava opäť otvára tému zvýšenia dane z nehnuteľnosti. Nepôjde však o dvojnásobný nárast, ako to radnica pôvodne vlani navrhovala. V hre je aktuálne návrh z novembra minulého roka, ktorý hovorí o 70-percentnom zvýšení dane za byty a domy či o vyrubení až o 150 percent vyššej dane za pozemky. Návrh však nemusí byť konečný. „Vo finančnej komisii sa diskutuje aj o tom, že by sa mohli jednotlivé položky ešte upraviť,“ vysvetľoval dnes na pracovných raňajkách primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. O zvyšovaní dane z nehnuteľnosti by mali poslanci rokovať na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Mesto sa k téme zvyšovania dane z nehnuteľnosti vracia po niekoľkomesačnej prestávke. Radnica vlani navrhovala túto daň zvýšiť o 100 percent, po vlne kritiky a petícií obyvateľov to však prehodnotila. V novembri mesto predstavilo nový návrh, v ňom primátor oproti tomu pôvodnému znížil daňové zaťaženie na domy a byty, no na druhej strane navrhol zvýšiť dane zo stavebných pozemkov. Návrh prešiel vtedy mestskou radou a odsúhlasili ho aj starostovia bratislavských mestských častí. Mestský parlament o tom však nerokoval, podľa radnice sa totiž téma pred parlamentnými voľbami spolitizovala.

Zvyšovanie dane z nehnuteľnosti je však opäť na stole. Podľa aktuálneho návrhu by mala daň za byty a domy i za stavby na bývanie narásť o 70 percent, za stavebné pozemky až o 150 percent. V praxi to podľa primátora Nesrovnala znamená, že ak Bratislavčan dnes za byt s rozlohou 67 metrov štvorcových platí 27 eur za rok, po zmene bude platiť približne 45 eur. Pri priemerne veľkom dome by sa ročná daň zvýšila z dnešných 66 eur na 114 eur. Mesto tiež navrhuje vyrubiť o 100 percent vyššiu daň za stavby na pôdohospodársku produkciu. O desať percent by sa mohla zvýšiť aj daň za chaty a garáže či ostatné stavby, medzi ktoré patria napríklad aj budovy štátnych inštitúcií, školské či zdravotnícke zariadenia a podobne. Primátor tiež presadzuje rozšírenie daňových úľav pre seniorov a zdravotne postihnutých.

Zvýšením dane z nehnuteľnosti chce mesto Bratislava zabezpečiť príjem do dlhodobo podvyživeného rozpočtu mesta aj mestských častí na zabezpečovanie samosprávnych funkcií. Nové sadzby dane by ročne mali Bratislave vyniesť približne o 7,8 milióna eur viac, výnos z dane si mesto a mestské časti delia na polovicu. Primátor Nesrovnal však prízvukuje, že zvyšovanie daní nie je jedinou cestou, akou chce radnica získať peniaze do rozpočtu. „Začali sme šetriť na chode úradu, začali sme zjednocovať obstarávania a kontrolovať výber dane z nehnuteľnosti,“ hovorí primátor. Podľa Nesrovnala práve vo výbere dane má mesto veľké rezervy, preto sa rozhodli posilniť kontroly. Do mestských častí poslali kontrolórov, ktorí zisťujú, či daňovníci naozaj bývajú tam, kde sú prihlásení. Kontrolóri vyšli mesto na 40-tisíc eur a od daňovej kontroly si radnica sľubuje, že získa do rozpočtu mesta a mestských častí 400-tisíc eur.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dane #daň z nehnuteľnosti