Súd posiela expolicajta na 22 rokov za mreže

Bývalý policajt Ján Antoška má ísť do väzenia na 22 rokov. Za streľbu na kukláčov počas zatýkania v dome jeho rodičov jedna zo striel zasiahla policajta. Obžalovaný bol z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu a z nedovoleného ozbrojovania. Rozsudok nie je právoplatný, Antoškov obhajca sa okamžite odvolal.

16.06.2016 16:25 , aktualizované: 17.06.2016 09:21
Ján Antoška Foto: ,
Ján Antoška bol obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu a z nedovoleného ozbrojovania, no rozsudok nie je právoplatný, Antoškov obhajca sa okamžite odvolal.
debata (1)

Sudkyňa uviedla, že súd verdikt vyniesol po dôslednom zvážení všetkých dôkazov i okolností, bral ohľad na osobu páchateľa aj jeho predchádzajúci život. V prípade, ktorý sa na súde prejednával od vlaňajšieho decembra, vypovedali znalci, zasiahnutý policajt aj šéf, ktorý viedol zásahovú jednotku.

Antoška pri výroku o vine a 22-ročnom treste nesúhlasne krútil hlavou. Keď odchádzal zo súdnej miestnosti v sprievode ozbrojených kukláčov, usmial sa a na otázku, prečo sa usmieva, odpovedal, „nič iné mi nezostáva“. Tento týždeň pri záverečnej reči sa bránil, že nechcel policajtov zraniť. „Nechcel som nikomu ublížiť na zdraví, a nie to ešte na živote. Moje konanie smerovalo len k spomaleniu postupu policajných jednotiek. Svoju streľbu som mieril mimo zasahujúcich policajtov, čo dokazujú aj ostatné stopy po dopade projektilov. To, že sa jeden odrazil, bola len nešťastná náhoda, ktorú som vôbec nepredpokladal,“ tvrdil.

Podľa obhajcu jeho klient nemal byť súdený za obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu, ale skôr za útok na verejného činiteľa. Tvrdí, že dôkazy boli prekrútené a okamžite podal odvolanie proti všetkým výrokom rozsudku – proti vine, proti výroku rozsudku o treste, náhrade škody aj proti konaniu, ktoré rozhodnutiu predchádzalo. „Súd si doslova vymyslel a vložil obžalovanému do úst slová, ktoré nikdy nepovedal. Konkrétne súd povedal, že obžalovaný vo svojej výpovedi uviedol, že vystrelil na zasahujúcich príslušníkov a že im mieril na nohy. Toto obžalovaný nikdy nepovedal,“ vysvetlil obhajca Jiří Martaus.

Prokurátor navrhol pre obžalovaného 22-ročný trest v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. „Zastávame ten názor, ak niekto strelnou zbraňou mieri na človeka, hoci aj zasahujúceho policajta, ide v tomto prípade o pokus obzvlášť závažného zločinu vraždy,“ povedal po záverečných rečiach tento týždeň prokurátor Milan Cisarik. Jeho kolega Alexander Feník, ktorý si včera vypočul rozsudok, bol spokojný.

„Súd vyhodnotil, že obžalovaný konal úmyselne, konkrétne v nepriamom úmysle, pretože bol uzrozumený s tým, že môže spôsobiť smrteľné poranenie zasahujúcich príslušníkov,“ konštatovala sudkyňa. Pripomenula, že obžalovaný bol opakovane vyzývaný, aby sa vzdal, čo dobrovoľne urobil až po 11 hodinách.

Ján Antoška sa ešte ako policajt dopustil lúpeží, za čo bol už vlani právoplatne odsúdený na deväť rokov. Za obzvlášť závažný zločin vraždy je stanovený trest na 20 až 25 rokov, prípadne až na doživotie. „Výšku trestu súd ustálil s prihliadnutím na závažnosť trestnej činnosti, osobu obžalovaného, ako aj na to, že ukladá trest aj za trestnú činnosť, pre ktorú už bol obžalovaný právoplatne uznaný vinným a odsúdený, teda súhrnný trest,“ dodala sudkyňa.

Istý čas po lúpežiach bolo po ňom vyhlásené pátranie a polícii unikal takmer rok. Policajti ho zatkli v auguste pred dvoma rokmi v rodičovskom dome, pričom akcia, počas ktorej padlo v dome viacero výstrelov, trvala celú noc. Postrelený bol Antoška a zranený aj jeden zo zasahujúcich kukláčov. Antoška bol kriminalistom, v Policajnom zbore bol desať rokov do mája 2014.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #expolicajt #Ján Antoška