Ľudia nad 70 rokov na cestovanie v Bratislave SeniorPas potrebujú

Ľudia nad 70 rokov na cestovanie v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) SeniorPas potrebujú. Krajský súd v Bratislave zamietol predbežné opatrenie, ktoré určilo dopravcom povinnosť prepravovať cestujúcich vo veku nad 70 rokov na občiansky preukaz.

20.06.2016 14:59
debata (6)

O bezplatnej doprave seniorov na občiansky preukaz predbežne rozhodol Okresný súd Bratislava I na základe žaloby, ktorú koncom januára podal Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát proti dopravcom zapojeným do IDS BK (Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko). Podľa inštitútu sú SeniorPasy šikana, ktorá zneužíva nevedomosť starších osôb. Spotrebiteľom sa podľa nich kladú neprimerané prekážky, ktoré komplikujú situáciu. Krajský súd zamietol iba návrh na predbežné opatrenie, o žalobe ešte budú rozhodovať.

Tretia etapa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, ktorá platí od vlaňajšieho novembra, priniesla nové pravidlá pre ľudí nad 70 rokov. Nárok na bezplatnú prepravu v integrovanej doprave musia seniori nad 70 rokov od 1. januára preukazovať tzv. SeniorPasom, čo je bezkontaktná čipová karta, ktorou sa preukážu revízorom. Za tento lístok sa neplatí, držitelia uhradia len poplatok za vydanie karty. Ak cestujúci nad 70 rokov nemá alebo nechce používať SeniorPas, môže cestovať na polovičný jednorazový cestovný lístok, čo je zľava päťdesiat percent.

Pod petíciu za uľahčenie dopravy pre seniorov nad 70 rokov sa podpísalo vyše 3 500 ľudí, z toho bolo podľa bratislavskej radnice platných 3 148 podpisov. Petíciu spustil bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik spolu s Krajskou organizáciou Jednoty dôchodcov na Slovensku. Žiadali v nej, aby seniorom nad 70 rokov stačil na cestovanie v bratislavskej MHD občiansky preukaz tak ako kedysi. To sa im síce zatiaľ petíciou dosiahnuť nepodarilo, no poslanci uznesením požiadali primátora Iva Nesrovnala, aby inicioval zmenu zákona tak, aby seniorom nad 70 rokov stačil na cestovanie v MHD iba občiansky preukaz alebo aby sa do občianskeho preukazu dala pridať funkcia SeniorPasu.

Ako uviedla hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Kukurová, spoločnosť rešpektuje stanovisko dopravcov zapojených do IDS BK. SeniorPas si môžu cestujúci podľa nej vybaviť aj naďalej na predajných miestach všetkých troch dopravcov alebo cez internet. „Pre cestujúcich zároveň pripravujeme možnosť predĺženia SeniorPasov priamo cez označovače cestovných lístkov. Túto službu plánujeme spustiť pre cestujúcich už počas jesene tohto roka,“ spomenula Kukurová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #BID #SeniorPas