Poslanci v Prešove podporili boj proti ťažbe ropy

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja na svojom zasadnutí vyjadrili plnú podporu občanom a samosprávam obcí severovýchodného Slovenska, ktorí nesúhlasia s prieskumnými prácami na ťažbu ropy a horľavého zemného plynu súvisiacimi s aktivitami spoločnosti Alpine Oil and Gas s.r.o. Uznesenie v tomto znení schválilo všetkých 51 prítomných poslancov.

20.06.2016 16:41
debata (24)

Prešovský samosprávny kraj podľa uznesenia využije všetky možnosti na presadenie vyňatia dotknutých obcí z prieskumných ťažobných území. Ide o prieskumné územia Svidník, Medzilaborce, Snina, Pakostov a Klenová nachádzajúcich sa v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce a Snina. Ako uviedol predseda PSK Peter Chudík, toto uznesenie smeruje najmä k podpore stanoviska, ktoré na svojom májovom zasadnutí schválilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Keďže nejde o našu kompetenciu, z úrovne regionálnej samosprávy nemôžeme urobiť viac,“ uviedol Chudík.

Podľa poslanca za okres Bardejov Martina Šmilňáka má napriek čisto deklaratívnej rovine vyjadrená podpora krajského zastupiteľstva zmysel. V obciach, kde prieskumné vrty prebiehajú, je podľa neho vysoká nezamestnanosť a ťažba by pre ľudí znamenala nové pracovné príležitosti. „Napriek tomu tí to odmietli. Z môjho pohľadu preto, že si životné prostredie vážia viac ako prácu a obávajú sa o zhoršenie kvality života. Keďže takýto hlas zaznel nahlas, nám poslancom voleným týmito ľuďmi, neostáva nič iné, iba toto ich stanovisko zopakovať verejne,“ povedal Šmilňák, podľa ktorého má momentálne kompetenciu proces ovplyvniť a urobiť potrebné kroky iba vláda a parlament. Tí by podľa Šmilňáka mali dať väčšie kompetencie samosprávam, aby takéto veci vedeli regulovať.

Ľudia by mali mať možnosť reálne vstúpiť do rozhodovania o týchto problémoch aj podľa krajského poslanca za okres Medzilaborce Adriána Kaliňáka. „Títo ľudia sú surovo odsunutí na druhú koľaj a nemajú možnosť do tohto procesu vstupovať. Preto sme prijali uznesenie v tejto forme,“ uviedol Kaliňák. Podľa predsedu ZMOS-u Michala Sýkoru združenie chce na základe výzvy obyvateľov s ministerstvom životného prostredia a ďalšími kompetentnými orgánmi rokovať o tom, aby stanoviská samospráv boli v týchto otázkach záväzné. Hoci takéto snahy vraj boli už pred vyše desiatimi rokmi, doteraz sa v tejto oblasti nič nezmenilo. Návrh by sa podľa neho pritom nemal týkať iba ťažby ropy a zemného plynu, ale aj iných aktivít na území miest a obcí, ako je napríklad osadzovanie bilbordov. Ide totiž o veci, ktoré zasahujú práve konkrétne samosprávy. „Bude potrebné upraviť legislatívu, pretože tá nespokojnosť ľudí je stále väčšia,“ myslí si Sýkora.

Ťažobná spoločnosť Alpine Oil and Gas, s. r. o. plánuje v katastrálnom území obcí Smilno (okr. Bardejov), Krivá Oľka (okr. Medzilaborce) a Ruská Poruba (okr. Humenné) prieskumné vrty, ktorých cieľom je overiť prítomnosť a naftový potenciál prírodných ložísk ropy alebo zemného plynu. Spoločnosť realizuje prieskum prítomnosti ropy už od roku 2006, keď získala licencie na prieskumné územie a doteraz do nich investovala zhruba 18 miliónov eur. Začiatkom roka predstavila zámer uskutočniť na týchto územiach tri vrty do hĺbky 1 200 až 1 500 metrov, do ktorých plánuje investovať približne 4,5 mil. eur. Voči tomuto zámeru protestujú obyvatelia dotknutých obcí. Okrem PSK a ZMOS-u vyjadrili nesúhlas s prácami aj viaceré združenia miest a obcí dotknutých regiónov a jednotlivé obecné zastupiteľstvá.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #ťažba ropy