Banská Štiavnica láka radom podujatí

Historická Banská Štiavnica ponúka na najbližšie dni celý rad zaujímavých podujatí. Na svoje si prídu milovníci šachu, umenia aj deti.

22.06.2016 20:00
Banská Štiavnica Foto: ,
Banská Štiavnica pripravila na nasledujúce dni bohatý program pre malých aj veľkých.
debata

Na prezentáciu šachovníc ako umelecko-remeselných výrobkov je zameraná výstava pod názvom Šachovnice, ktorú otvoria vo štvrtok, 23. júna. Sprístupnia ju v priestoroch Mineralogickej expozície Slovenského banského múzea v budove Berggerichtu.

„Sústredili sme sa na výrobky z prírodného materiálu, najmä z kameňa," uviedla vedúca odboru marketingu múzea Petra Páchniková. Výstava návštevníkom ponúka mramorové i drevené šachovnice zo zahraničia, napríklad z Číny, Pakistanu, Ruska či Tuniska. Jej súčasťou bude aj šachová literatúra. Vystavené exponáty má múzeum zapožičané od súkromných majiteľov. Z vlastných zbierok múzea vystavia vzorky minerálov a hornín, používaných na výrobu šachovníc. Sú medzi nimi ukážky jaspisu, achátu a mramoru z našich i zahraničných lokalít. Výstava potrvá do 14. júla.

V piatok, 24. júna a v sobotu, 25. júna pripravilo Slovenské banské múzeum už tradičnú Rozlúčku so školským rokom v priestoroch Starého zámku v Banskej Štiavnici. Z bohatého piatkového programu, ktorý sa začne o 8. h, si návštevníci môžu vybrať podľa vlastnej chuti. Potrápiť si hlavu pri slovnej hre, prsty pri drevených stavebniciach a hlavolamoch, vžiť sa do úlohy fajkárskeho majstra a z hliny zhotoviť vlastnú fajku – štiavničku.

Pre priateľov hádaniek sú pripravené „neznáme" predmety z minulosti, ostrozrak preverí Rytierska sála a jej detaily. O 10. h sa predstaví banskobystrické divadlo TAMARIKI, ktoré uvedie rozprávku Princezná a drak, po ňom príde na rad vystúpenie sokoliarov.

Sobota bude v Starom zámku od 9. h až do 17. h plná zábavných hier, spojených s prehliadkou vybraných expozícií. Pre návštevníkov, ktorí sa nebudú chcieť hrať, je po celý deň pripravená individuálna prehliadka bez lektora.

Banská Štiavnica v sobotu ožije aj umením. Na Námestí sv. Trojice sa bude konať štvrtý ročník podujatia Umenie na Trojici, ktorý odštartuje o 11. h. „Pripravili sme hudbu v podaní holandského DJ RhineFoxa a slovenského DJ PhonoTica, jazzového saxafonistu Rudyho Gogu, ukážky netradičných nástrojov v podaní zoskupenia Ramivana či na záver zaujímavý český projekt Marimba Live Drums," vyratúva Rastislav Marko z banskošiatvického mestského úradu.

Výtvarné umenie zastúpi Galéria Jozefa Kollára, ktorá okrem výstavy Jany Farmanovej pripravila lahôdku v podobe komentovanej prehliadky nového výstavného podujatia pod názvom Indián Teodor SCH. Zaujímavosťou určite bude aj rozprávanie o indiánskej kultúre.

Miesto majú aj mladí umelci. Tentoraz to budú študenti Súkromnej strednej umeleckej školy vo Zvolene a Školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Filmové umenie bude reprezentovať výber filmov z Fest Anča, ale aj unikátny výber reportáží o Banskej Štiavnici, ktorí organizátori zostavili v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Na deti čakajú na mieru pripravené tvorivé dielne. Celý deň bude sprevádzať trh na Námestí sv. Trojice, na ktorom návštevníci nájdu ručné výrobky, CD a platne či knihy z Antikvariátika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica