Bratislavu pol roka postrážia ako srdce Európy

Slovensko chystá bezpečnostné a dopravné opatrenia, aké ešte vo svojej novodobej histórii nezažilo. Už od 1. júla sa na pol roka stane predsedajúcou krajinou EÚ a musí sa pripraviť na rokovania ministrov členských krajín únie, ako aj na tisícky úradníkov a návštevníkov.

24.06.2016 12:00
Reduta. bratislava, predsedníctvo Foto: ,
V bratislavskej Redute sa uskutočnia mnohé akcie, ktoré budú súčasťou slovenského predsedníctva.
debata (8)

Až takmer tri desiatky udalostí si vyžiadajú mimoriadne bezpečnostné kroky. Polícia sľubuje, že sa bude snažiť postupovať tak, aby čo najmenej zasiahla do bežného života ľudí.

S bezpečnosťou na najvyššej úrovni už má Slovensko skúsenosti. Išlo o tri návštevy – Jána Pavla II., ako aj o summit prezidentov USA Georgea W. Busha a Ruskej federácie Vladimira Putina v roku 2005 na Bratislavskom hrade. „Udalosť slovenského predsedníctva však bude svojím rozsahom predstavovať najväčšie bezpečnostné opatrenia, ktoré si vyžiadajú maximálne nasadenie príslušníkov polície, vojenských služieb ministerstva obrany a tajnej služby," vyjadril sa pre Pravdu bezpečnostný expert a bývalý šéf ochrany ústavných činiteľov Juraj Zábojník.

Spomínané návštevy pápeža či hláv štátov svetových mocností oproti predsedníctvu Rady EÚ sa podľa Zábojníka líšia nielen svojím charakterom, ale aj dĺžkou trvania, vyššími finančnými nákladmi a vyťažením pracovníkov štátnych inštitúcií. „Je rozdiel, keď niekto príde na pár dní, a je iné, keď sa bude striedať niekoľko tisíc úradníkov počas šiestich mesiacov,“ povedal Zábojník.

Počas slovenského predsedníctva a 7. európskeho summitu regiónov a miest sa hlavné mesto stane dejiskom približne 200 podujatí. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a vládneho splnomocnenca pre predsedníctvo v EÚ Ivana Korčoka bude význam Bratislavy taký ako Bruselu, Štrasburgu a Luxemburgu. „Je to pre Bratislavu mimoriadna zodpovednosť, ale najmä šanca, ako sa zviditeľniť. A cez zviditeľnenie Bratislavy prezentovať aj celú našu krajinu,“ vyhlásil Korčok. Na budúci štvrtok čaká vládu podľa výsledkov britského referenda schválenie pripraveného programu slovenského predsedníctva.

Dopravné zmeny v Bratislave

  • Od 26. júna do 17. júla a od 21. augusta do 16. októbra budú zastávky Mostová a Jesenského električiek číslo 4 a 6 mimo prevádzky. V tomto období sa posilní autobusová doprava pred Slovenskou národnou galériou.
  • Pribudne náhradná autobusová zastávka Námestie Ľ. Štúra – autobusové linky č. 28, 70 a 95 budú dočasne jednosmerne zastavovať na tejto náhradnej zastávke – pred Slovenskou národnou galériou v smere jazdy k Mostu SNP.

Polícia sa na príchod zahraničných hostí pripravuje už od minulého roka spolu s hasičským zborom a spravodajskými službami. Pre zaistenie bezpečnosti sa podľa šéfa Policajného zboru Tibora Gašpara vytýčili štyri úrovne ochrany. Prvý stupeň je zelený, základný, druhý žltý, tretí oranžový a štvrtý, najvyšší stupeň, je červený. Ten môže predstavovať teroristickú hrozbu. "Zatiaľ je 26 podujatí, ktoré si vyžadujú vrcholové bezpečnostné opatrenia. Istým spôsobom aj v doprave, v obmedzení niektorých ulíc a budov,“ uviedol Gašpar. Do hlavného mesta zavíta vyše 20-tisíc delegátov, tí sa budú musieť presúvať. Po ich trase budú hliadky dopravnej polície, ktoré zabezpečia reguláciu na cestách. „Hádam sa presuny podaria v krátkom čase, aby sme neobmedzili premávku v meste,“ poznamenal policajný prezident. Dodal, že tieto autá budú viditeľne označené.

Faktorom, ktorý môže ovplyvniť dianie počas predsedníctva, sú spoločenské zhromaždenia. Polícia nepodceňuje ani hrozbu prípadných teroristických útokov. „Zameriavame sa na monitoring všetkých informácií takéhoto druhu, zo zahraničia aj zvnútra štátu. Je to smerom k osobám aj k možným udalostiam,“ vysvetlil Gašpar. Podľa bezpečnostného experta Zábojníka takúto možnosť nemožno vylúčiť a treba byť obozretný. „Nie sme v situácii ako Francúzsko alebo Belgicko, ale musí sa s tým počítať,“ uviedol Zábojník.

Cieľom príprav bola predovšetkým ochrana delegátov s tým, aby boli čo najmenej obmedzení obyvatelia Bratislavy. Z tohto dôvodu sa musela metropola prispôsobiť dopravným opatreniam v centre mesta. Podľa Gašparových slov budú obmedzené predovšetkým ulice Mostová, Jesenského, Medená a Kúpeľná.

Hlavným rokovacím priestorom bude historická budova Reduty, Bratislavský hrad, historická budova Národnej rady na Župnom námestí, kongresová sála ministerstva zahraničných vecí, Slovenské národné divadlo či zariadenie Úradu vlády na Bôriku. Okrem hlavného mesta sa rokovania uskutočnia aj v Košiciach či Topoľčiankach. Polícia už naplánovala trasy presunov z letiska, hotelov a rokovacích priestorov.

Už od jari Bratislava rekonštruovala cestnú sieť. Podľa primátora Iva Nesrovnala by mali byť dokončené všetky vozovky do konca júna. V auguste sa ešte opraví Most SNP. „Vtedy je doprava podľa štatistík najpokojnejšia,“ poznamenal Nesrovnal.

Na prepravu delegácií ministerstvo zahraničných vecí využije 40 vozidiel, ktoré sponzorsky požičali spoločnosti Peugeot Slovakia a Citroën Slovakia. Šoférovať ich budú profesionálni vojaci. Rezort vnútra si zase prenajal na rok okolo 50 luxusných limuzín, ktoré bude môcť následne odkúpiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #predsedníctvo EÚ #predsedníctvo v Rade EÚ