Zastávka v Sliači pripomína, ako sa tu na 23 rokov 'zastavili' Sovieti

Autobusová zastávka položená symbolicky na mape Československa a na nej dva dátumy, 21. august 1968 a 21. jún 1991. Vyznačujú čas príchodu a odchodu sovietskych vojsk, ktoré vtedajší štát Slovákov a Čechov okupovali v druhej polovici minulého storočia celých 23 rokov.

27.06.2016 16:46
Sliač, pamätník Foto: ,
V Sliači odhalili pamätník odsunu sovietskych vojsk z územia Československa.
debata (10)

Zastávka, ktorá pripomína bolestivý úsek našich dejín, stojí v Sliači od dnes, pondelka 27. júna. Nezvyčajný pamätník odhalili v meste, ktoré bolo priamo postihnuté prítomnosťou nezvaných hostí.

Pamätník odsunu sovietskych vojsk odhalili presne 25 rokov po tom, čo Slovensko opustil posledný sovietsky vojak. Bol ním veliteľ Strednej skupiny sovietskych vojsk generálporučík Eduard Vorobjov. Šesť dní pred ním odišiel posledný transport. „Pamätníkom chceme pripomínať, že Sliač bol ako jedno z mála miest v bývalom Československu priamo postihnutý prítomnosťou sovietskych vojakov. Má byť aj pripomienkou ďalším generáciám, aby nezabudli na túto dejinnú udalosť,“ povedal občiansky aktivista Milan Julény, ktorý inicioval postavenie pamätníka.

Na pamätník, architektom ktorého je Ľubomír Hybský, prispeli podľa Julényho formou zbierok občania a individálni darcovia. „Stál približne 11-tisíc eur, z toho jeden z darcov nám venoval 2 900 eur,“ zdôraznil Julény. Symbolickú zastávku v Sliači osadili do parčíka na Cikkerovej ulici, ktorý je obkolesený panelákmi. V nich pred štvrťstoročím žilo okolo sedemtisíc sovietskych vojakov s rodinami. Po odchode zo Sliača zanechali za sebou zdevastované byty, aj prírodu.

Pamätník v Sliači, je prvým svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. „Bude pripomínať aj všetky obete okupácie, ľudí, ktorí zahynuli, tých, ktorí boli utláčaní a perzekuovaní. Občanom, ktorí túžili po slobode a pravde,“ povedal Julény. Okupácia sa priamo podpísala pod smrť 290 ľudí v celom Československu

Po výstavbe pamätníka chcú Sliačania zrevitalizovať aj park. Primátor Sliača Daniel Dunčko podotkol, že peniaze na to chcú získať z grantov, revitalizáciu parku by radi stihli ešte v tomto volebnom období, teda do jesene 2018.

Obyvatelia Cikkerovej ulice, ktorí nahradili v zrekonštruovaných bytoch sovietskych vojakov postavenie pamätníka vítajú. „Aspoň aj mladšia generácia nezabudne na to, čo sa tu dialo. Ja si na prítomnosť Sovietov dobre pamätám. Teraz bývam z jednej z bytoviek, ktorá v tom období patrila im,“ poznamenal Sliačan Vladimír Čief.

Historik Patrik Dubovský z Ústavu pamäti národov považuje pamätník za jedinečný. „Táto iniciatíva má veľkú morálnu hĺbku. Symbolizuje akt oslobodenia národa a akt ukončenia vojenskej okupácie, ktorá mala na spoločnosť, ale aj prírodu veľké devastačné následky. Pamätník je nielen symbolický, ale aj realistický. Patrí všetkým občanom na Slovensku, ale aj v Čechách a možno bude inšpiráciou aj pre iné mestá, ktoré boli v tých z časoch poznamenané podobne ako Sliač,“ zdôraznil Dubovský.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #okupácia Československa #Sliač #odsun sovietskych vojsk