V Petržalke sa pýtajú, čo bude s prekládkou nad Draždiakom

Petržalskí miestni poslanci žiadajú starostu bratislavskej mestskej časti Petržalka Vladimíra Bajana o kompletnú informáciu o plánovanej prekládke vedenia vysokého napätia nad jazerom Veľký Draždiak v Petržalke. S návrhom na dnešnom zasadnutí petržalského zastupiteľstva prišiel poslanec Oliver Kríž.

28.06.2016 15:19
draždiak, petržalka, voda, jazero, stromy Foto: ,
Prekládka vedenia by pomohla Draždiaku stať sa oficiálnym letným kúpaliskom s upravenými plážami, športoviskami a sociálnymi zariadeniami.
debata (10)

V jazere sa dá v lete osviežiť len na vlastné riziko, pretože ponad vodnú plochu sa tiahne vedenie vysokého napätia. Podľa medializovaných informácií spoločnosť Dalkia prišla v minulosti s ponukou, že poskytne mestskej časti 430-tisíc eur na to, aby mohli v mestskej časti prekládku vedenia uskutočniť. Hlavným investorom však mali ostať elektrárne. „Nedávno sa objavili v médiách informácie, že peniaze, ktoré sme na tento účel mali, mestská časť minula,“ pokračuje Kríž s tým, že zastupiteľstvo chce vedieť, akým spôsobom v mestskej časti peniaze minuli.

„Účelovo mali byť viazané na prekládku. Podľa najnovších informácií tieto peniaze v minulosti minuli inde. Preto sa pýtame, kde a na aký účel,“ pripomína Kríž. „Ak by elektrárne pristúpili k prekládke, dôležité je, akým spôsobom bude mestská časť tento projekt spolufinancovať,“ uviedol Oliver Kríž. Prednosta petržalského miestneho úradu pred poslancami povedal, že to bolo nájomné, žiadna účelová dotácia to podľa neho nebola. Starosta Vladimír Bajan povedal, že materiál predloží na najbližšie rokovanie petržalského miestneho zastupiteľstva.

Oficiálne letné kúpalisko

Iniciovať prekládku vedenia vysokého napätia ponad Veľký Draždiak sa v roku 2010 rozhodlo občianske združenie Mladá Petržalka petičnou akciou s názvom Zachráňme Draždiak. Cieľom petície podľa poslanca Olivera Kríža (Mladá Petržalka) bolo, aby sa jazero Draždiak mohlo konečne stať oficiálnym letným kúpaliskom s upravenými plážami, športoviskami a sociálnymi zariadeniami. Združeniu sa podarilo vyzbierať 1 601 podpisov. Predstavitelia Mladej Petržalky sa pred rokom obrátili na starostu tejto mestskej časti Vladimíra Bajana, ktorý im odpovedal, že koncom roka 2012 mali na posúdenie územno-technickú štúdiu, ktorá mala prekládku vedenia ponad Draždiak vyriešiť tak, aby vedenie nešlo ponad hladinu. Existovali dve alternatívy. Prvá, kratšia, 630-metrová trasa, mala nahradiť 315 metrov existujúceho vedenia, druhá, dlhšia, 738-metrová trasa, mala nahradiť 485 metrov existujúceho vedenia. Mestská časť mala k štúdii pripomienky, ani jedna možnosť podľa nich nerešpektovala platný územný plán Bratislavy. Navyše pre prekládku by tiež museli vyrúbať stromy.

V roku 2012 sa zástupcovia mestskej časti a ZSE stretli, jedným z bodov rokovania bola aj prekládka vedenia 110 kV v Petržalke v zmysle platného územného plánu mesta. Ako v máji potvrdila tlačová tajomníčka petržalského miestneho úradu Michaela Platznerová, zástupcovia spoločnosti nevylúčili uskutočnenie tohto investičného zámeru, ktorý si však musia zaradiť do plánu investícií na základe spracovaných analýz budúceho južného rozvoja Petržalky.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #elektrické vedenie #Veľký Draždiak