Na šou na Dunaji zavíta aj Štúr s Dubčekom

Na obrovské premietacie plátno sa vo štvrtok 30.júna premení hladina Dunaja v Bratislave. O unikátnej laserovej šou pod nočnou oblohou, pripravovanej na predvečer začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ, hovorí jeden z organizátorov, šéf humanitárnej a charitatívnej Spoločnosti Ferdinanda Martinenga Peter Kurhajec.

29.06.2016 15:00
Peter Kurhajec
Šéf humanitnej a charitatívnej Spoločnosti Ferdinanda Martinenga Peter Kurhajec.
debata (3)

Na čo sa návštevníci šou môžu tešiť?
Určite na nezabudnuteľný zážitok, ukážku najnovších laserových technológií a premietania na vodnú plochu. Podujatie sa začne o 22.30 pri nábreží Eurovea a potrvá asi polhodinu. Radi by sme na ňom Slovensko v tejto historickej chvíli predstavili ako suverénny demokratický štát, ale aj ako súčasť európskeho spoločenstva. Na rozľahlú plochu obrovskej vodnej fontány s výškou 18 a šírkou 40 m, ktorá bude tryskať z dýzy umiestnenej na remorkéri v rieke, synchrónne s farebnou laserovou šou a hudobným sprievodom premietneme obrazy zachytávajúce skvosty slovenskej prírody, historické pamiatky,folklór, ale aj najväčšie slovenské osobnosti ako Ľudovít Štúr, Alexander Dubček, Peter Sagan a ďalší. Na úvod aj záver sa na vodnej stene zobrazí logo slovenského predsedníctva.

Čo vás viedlo k usporiadaniu takejto akcie?
Bol to nápad, ktorý vznikol v spolupráci našej spoločnosti s občianskym združením Dunajský fond. Predstavenie sme nazvali Tancujúca voda: Od Tatier k Dunaju a bude vrcholom júnovej prehliadky vyše 40 riečnych podujatí Slnovrat na Dunaji, ktoré sa odohrávajú na celom území slovenského toku tejto rieky od Devína po Štúrovo. V Bratislave sa podobná vodná atrakcia ešte nikdy nekonala, preto nás teší, že sa nám ju podarilo nadviazať na takú významnú udalosť,akou je predsedníctvo. Verím,že našu krajinu zaradí medzi vyspelé európske štáty, ktoré sa môžu pýšiť takýmto vysoko kultúrnym podujatím, oslavujúcim výdobytky techniky a krásy európskych tokov.

Môžete spomenúť ďalšie umelecké a technické detaily?
Režisérkou podujatia je televízna moderátorka Stanislava Pavolová, myslím, že sa jej podarilo zostaviť naozaj jedinečný program. Špeciálnym hudobným hosťom bude Anita Soul. Špeciálne by som chcel poďakovať Slovenskému vodohospodárskemu podniku a bratislavským hasičom, ktorí nám v prípravách absolútne vychádzajú v ústrety. Technické zabezpečenie šou je na pleciach spoločnosti Kvant. Samotná grafická projekcia je pripravená tak, aby na vodnom vejári čo najviac vynikla. Pripravené dymostroje so silnými ventilátormi zadymia priestor, aby boli laserové lúče dostatočne ostré. Dva lasery budú dotvárať 3D grafiku, tri až päť ďalších dynamickú priestorovú šou. Videoprojekciu na vodnú stenu „na mieru“ vyrobili profesionálni grafici a animátori. Podobnú parádu na rozptýlenej vode už videli v Sydney, New Yorku, Paríži,Tokiu. Veríme, že aj v Bratislave priláka tisíce záujemcov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #premietanie #Dunaj #šou