Daň za byty a domy zvýšia v Bratislave o 30-percent

Daň z nehnuteľnosti za domy, byty a stavby na bývanie v Bratislave zvýšia od nového roka o tridsať percent. Po štvorhodinovej diskusii o tom rozhodli bratislavskí mestskí poslanci na rokovaní zastupiteľstva. Nepôjde tak o dvojnásobný nárast, ako to radnica pôvodne vlani navrhovala.

30.06.2016 14:40
mestské zastupiteľstvo, Nesrovnal Foto: ,
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uviedol, že Bratislava sa bude za tieto peniaze rozvíjať a opravia za ne 35 kilometrov ciest.
debata (13)

Stavbám na pôdohospodársku produkciu zvýšia daň o päťdesiat percent, pre chaty a garáže ju zvýšia o desať percent. O päťdesiat percent vyššiu daň zaplatia vlastníci ostatných stavieb, čo sa bude týkať napríklad štátnych budov ako ministerstiev a úradov. Stavebným pozemkom zvýšia daň o 150 percent.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uvádza, že ak Bratislavčan dnes za byt s rozlohou 67 metrov štvorcových platí 27 eur za rok, po zmene bude platiť približne 35 eur, mesačný rozdiel je 0,66 eura. Pri dome s rozlohou 120 metrov štvorcových sa ročná daň zvýši z dnešných 66 eur na približne 86 eur, čo je približne o 1,67 eura mesačne viac. Zvýšením dane z nehnuteľnosti chce mesto Bratislava zabezpečiť príjem do dlhodobo podvyživeného rozpočtu mesta aj mestských častí na zabezpečovanie samosprávnych funkcií.

Nové sadzby dane by ročne mali Bratislave vyniesť približne o sedem miliónov eur viac, výnos z dane si mesto a mestské časti delia na polovicu. Ako po hlasovaní poslancov povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, je to dobrá správa pre Bratislavčanov, Bratislava sa bude za tieto peniaze rozvíjať a opravia za ne 35 kilometrov ciest. „Súčasťou materiálu je zoznam ciest, ktoré v najbližších rokoch opravia,“ podotkol s tým, že len na cesty pôjdu približne tri milióny eur ročne.

Primátor sľubuje, že všetky financie, ktoré takto mesto získa, sa vrátia i do chodníkov, zelene a to isté očakáva aj od mestských častí. Poslanci dnes schválili aj to, že doterajšie zníženie dane o päťdesiat percent na stavby na bývanie a byty pre fyzické osoby staršie ako 65 rokov budú poskytovať vo výške šesťdesiat percent.

Radnica vlani navrhovala daň zvýšiť o 100-percent, po vlne kritiky a petícií obyvateľov to však prehodnotila. V novembri mesto predstavilo nový návrh, v ňom primátor oproti tomu pôvodnému znížil daňové zaťaženie na domy a byty, no na druhej strane navrhol zvýšiť dane zo stavebných pozemkov. Návrh prešiel vtedy mestskou radou a odsúhlasili ho aj starostovia bratislavských mestských častí. Mestský parlament o tom však nerokoval, podľa radnice sa totiž téma pred parlamentnými voľbami spolitizovala.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zvýšenie #daň z nehnuteľnosti