Stovky veriacich sa stretli na Cyrilo-metodskej národnej púti

Stovky veriacich z celého Slovenska sa v utorok zišli na Cyrilo-metodskej národnej púti na Svätoplukovom námestí v Nitre.

05.07.2016 15:12
Cyrilo-metodská národná púť Foto: ,
Cyrilo-metodská národná púť v rámci tradičných slávností v Nitre.
debata (60)

Svätú omšu za účasti vrcholných predstaviteľov verejného, politického, cirkevného a akademického života celebroval rožňavský biskup Stanislav Stolárik. Zdôraznil, že svätí Cyril a Metod nám priniesli vieru, písmo, kultúru aj vedomie štátnosti. „Patrí im aj prvenstvo v založení vysokej školy v našom chápaní, na ktorej sa budúci kňazi pripravovali na svoje budúce povolenie, a to vo svojej rodnej reči,“ uviedol Stolárik. Pripomenul, že celá misia solúnskych bratov bola motivovaná vierou a prvotným motívom bolo oznámiť radostnú zvesť evanjelia v reči ľudu. „Nimi zakladané školy a budované kostoly chceli napomôcť tomu, čo neskôr vyjadril svätý Jána Pavol II. – ak viera nestvárňuje kultúru, nie je opravdivou vierou,“ povedal Stolárik.

Súčasná Európa podľa neho stojí pred viacerými výzvami a silnejú hlasy, že viera stratila svoju silu a význam. „V dejinách ľudstva aj životoch každého človeka bolo aj je množstvo hriechov a omylov. Jedine milosrdenstvo dokázalo pretvárať svet, v ňom je naša sila a nádej,“ povedal Stolárik v kázni. Ako dodal, pre Slovensko je dôležité zachovať si dedičstvo slovanských vierozvestcov a svojich predkov. V rámci predsedníctva v Rade Európskej únie máme čo ponúknuť. "Bude však záležať na nás, čo z nášho bohatstva ukážeme a čo nevytiahneme,“ skonštatoval. Apoštolský nuncius Mário Giordana odovzdal prítomným pozdrav a požehnanie od pápeža Františka. „Svätí Cyril a Metoda nech ochraňujú túto krajinu, ktorá bola v priebehu storočí napriek ťažkostiam vždy verná Kristovi,“ povedal.

Rožňavský biskup Stanislav Stolárik počas... Foto: SITA, Martin Havran
Cyrilo-metodská národná púť Rožňavský biskup Stanislav Stolárik počas celebrácie slávnostnej sv. omše.

Premiéra Roberta Fica mrzí, že štátny sviatok svätých Cyrila a Metoda nedal dohromady viac ústavných činiteľov, poslancov, predstaviteľov parlamentných strán. „Chcel by som upriamiť slovenskú verejnosť na nádherné vykopávky, ktoré robia v Bojnej pri Topoľčanoch, ktoré potvrdzujú, že svätí Cyrila a Metod neprišli na Slovensko medzi pohanov, ale už tu boli určité prvky kresťanstva, preto musíme vidieť určitú kontinuitu,“ povedal Fico pre médiá po skončení púte. Podčiarkol, že odkaz vierozvestcov zakotvili v roku 1992 aj do Ústavy Slovenskej republiky, no takýto štátnicky akt nestačí a myšlienku treba ďalej rozvíjať. V súvislosti s predsedníctvom našej krajiny v Rade Európskej únie očakáva na Slovensku väčšie zomknutie a ukončenie rozbrojov. „Bol by som veľmi rád, keby nás predsedníctvo dalo dohromady, aby sa skončili tie prejavy nenávisti, s ktorými sme konfrontovaní prakticky každý deň,“ vyhlásil Fico.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #sv. Cyril a Metod – patróni Európy