Symbolické autobusové zastávky umožňujú dôchodcom cestovať za spomienkami

Majú označenie, cestovný poriadok aj lavičky, na ktorých čakajú cestujúci, ale aj tak tam autobusy nezastavujú. V žilinskom domove dôchodcov sú symbolické autobusové zastávky. Pomáhajú seniorom v pokročilom veku a s diagnózou, ktorá spôsobuje, že sú dezorientovaní.

07.07.2016 14:11
zastávka Foto: ,
Symbolické autobusové zastávky sú v žilinskom domove dôchodcov na Vlčincoch terapeutickým prvkom. Majú skôr spomienkovú funkciu.
debata

Starčekovia a starenky si už mnohé nepamätajú, no to, že zastávka je miesto, odkiaľ sa dá odcestovať, vedia veľmi dobre. Zväčša je ich svet už iný, ako je realita, sú skôr v minulosti ako v prítomnosti, s problémami sa orientujú v priestore i čase. Často chcú odísť domov, do práce, za starými spomienkami z mladosti. Oblečú sa, zbalia si tašku. Ak sú rozhodnutí, že potrebujú odísť, terapeutky klientom v odchode nebránia, ale dovedú ich na autobusovú zastávku, kde si sadnú a porozprávajú sa.

Miesto na upokojenie

„Tam už hľadáme emóciu, ktorá je za tým, že chcú opustiť miesto, kde sú. Posedíme si na zastávke a oni niekedy zabudnú, že chceli odísť. Niekedy sa vyrozprávajú z tej emócie, upokoja sa, prídu na iné myšlienky a potom ideme naspäť k ostatným klientom alebo do izby,“ hovorí Elena Uhláriková, sociálna pracovníčka zo Zariadenia pre seniorov a domova sociálnych služieb v Žiline.

Práve Elena Uhláriková prišla s netradičným nápadom autobusových zastávok v domove dôchodcov. Inšpirovala sa Nemeckom, kde už takéto terapeutické prostriedky používajú. Symbolické zastávky sa ujali aj v žilinskom zariadení, dve sú priamo na chodbách v budovách, tretia pribudla vonku v areáli domova.

Prvý telefonát s nezvyčajnou požiadavkou inštalovať zastávku v domove dôchodcov najskôr autobusového prepravcu zaskočil, ale len na chvíľu. „Pochopili sme, že tieto autobusové zastávky budú mať skôr spomienkovú funkciu. Z každej zastávky autobus odvezie klientov presne tam, kam potrebujú, tam, kam ich srdce volá, tam kam ich ťahajú spomienky,“ uviedla hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

Nové terapeutické trendy

Žilinský domov dôchodcov má vyše 300 klientov, takmer tretina z nich má vážnejšie duševné diagnózy. Terapeuti musia často riešiť náhle rozrušenie svojich klientov mimoriadne citlivo, aby predišli agresívnemu správaniu. „Je dôležité vcítiť sa do ich sveta, do ich citov, do ich postojov a pracovať s nimi. A pretože terapeutická a sociálna práca je s nimi najťažšia, tak vymýšľame nové trendy, nechávame sa inšpirovať aj v zahraničí a hľadáme spôsoby, ktoré našim klientom pomáhajú,“ hovorí riaditeľka Zariadenia pre seniorov a domova sociálnych služieb v Žiline Terézia Straňáková.

Zastávky nie sú jediným terapeutickým prvkom v zariadení, je tam napríklad terapeutická remeselná miestnosť, majú levanduľovú čajovňu i pamäťovú miestnosť plnú vecí z dávnej minulosti, ktoré klienti dôverne poznajú zo svojich životov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #terapia #autobusová zastávka