Štiavnica láka živým šachom i hereckými hviezdami

Svätotrojičné námestie v Banskej Štiavnici sa v sobotu 9. júla zmení na miesto plné živej histórie. Tradičné podujatie Štiavnický živý šach sprevádza bohatý program. Jeho vyvrcholením bude súboj špičkových šachových veľmajstrov naslepo so živými figúrkami.

08.07.2016 17:00
Živý šach, Banská Šiavnica Foto:
Vyvrcholením Štiavnického živého šachu je už tradične šachová partia veľmajstrov so zaviazanými očami a živými figúrkami na historickom banskoštiavnickom námestí.
debata (1)

Už od 10. hodiny otvoria na historickom námestí jarmok, do ktorého sa tento rok prihlásila takmer stovka predajcov remeselných a ručne vyrábaných produktov. Hlavný program sa začne o 12.00 hod. sprievodom od budovy Kultúrneho centra. Potom už na návštevníkov čakajú predstavenia šermiarov, hudobníkov, sokoliarov, kaukliarov či žonglérov s ohňom. Chýbať nebude ani simultánka, v ktorej nastúpia hlavní protagonisti dňa, šachoví veľmajstri Sergej Movsesjan a Jan Krysztof Duda, každý proti desiatim protihráčom súčasne.

Popoludňajší program spríjemní aj scénka, v ktorej sa predstavia známi herci Marek Majeský, Milan Bahul, Júlia Horváthová a Dominika Kavaschová. Vyvrcholením podujatia bude opäť partia živého šachu, ktorá začne o 21. hodine na Námestí Svätej Trojice. „Šachoví veľmajstri si nechajú zaviazať oči, a tak odohrajú šachovú partiu, ktorú na obrej šachovnici znázorní 32 šermiarov. Návštevníci sa môžu tešiť na efektné súboje a napätie,“ priblížil Rastislav Marko z banskoštiav­nického mestského úradu.

Tento rok po prvýkrát použijú aj LED obrazovku, ktorá umožní vidieť dianie na námestí aj tým, ktorí sa nedostanú úplne blízko k veľkej šachovnici.

Súčasťou Štiavnických živých šachov sú aj Majstrovstvá Slovenska v šachu a V4 Open Štiavnica, ktoré sa budú konať v Strednej odbornej škole služieb a lesníctva za účasti viac ako 160 hráčov z ôsmich krajín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štiavnický živý šach