Električka odviezla prvých cestujúcich cez Starý most v Bratislave

Električka cez Starý most v Bratislave v piatok podvečer previezla prvých cestujúcich z bratislavskej Petržalky do centra mesta. Spustili ju v úseku Janíkov dvor – Šafárikovo námestie v Bratislave, I. časť Bosákova ulica – Šafárikovo námestie.

08.07.2016 17:44 , aktualizované: 19:21
petržalská električka, električka, starý most, Foto: ,
Prvá električka linky 1 prešla s cestujúcimi cez Starý most.
debata (55)

Nová etapa bratislavskej MHD odštartovala pol hodinu po piatej, keď električka č. 1 prešla cez staronový most z Petržalky do centra Bratislavy. Tento zdanlivo krátky úsek však má pre bratislavskú dopravu veľký význam.

Brehy Dunaja spája linka č. 1 z Hlavnej stanice Bratislava do Petržalky a linka č. 3 jazdiaca do Rače, tá začne podľa grafikonu premávať v sobotu 9. júla. Pre chodcov a cyklistov otvorili Starý most 19. mája.

Prvá jazda električky s cestujúcimi cez Starý...
Prvá jazda električky s cestujúcimi cez Starý...
+3Prvá jazda električky s cestujúcimi cez Starý...

V uplynulých dňoch spravili na trati posledné úpravy. Opravovali zvlnenie trate a Dopravný podnik Bratislava urobil aj novú technicko-bezpečnostnú skúšku. Zhotoviteľ upravil geometrickú polohu koľají, ktoré boli zvlnené následkom horúčav a nepoužívania trate. Koľaj vrátili do projektovanej polohy, následne koľaj podbili, zhotoviteľ navyše doplnil aj kotvenie koľajového roštu, aby sa predišlo opakovanému vybočeniu koľaje.

Petržalčania sa tešia, že ich cestovanie do centra mesta sa výrazne skráti. Zhodujú sa, že cestovanie električkou je v porovnaní s autobusovou dopravou rýchlejšie a pohodlnejšie. Podľa mnohých už bol najvyšší čas, aby sa najväčšia bratislavská mestská časť spojila s jej centrom. „Ja tomu neuverím, kým sa neodveziem,“ priznal sa mladý Petržalčan, podľa ktorého sa na tento deň čakalo už pridlho.

Ešte kritickejší sú tí, ktorí nebývajú v blízkosti električkových zastávok a prestupovanie z autobusu do električky pre nich situáciu s cestovaním do centra nevyriešilo. Kým nebude električková trať v celej Petržalke, nemá údajne pre nich jej súčasná podoba význam. „Je to pozitívny krok dopredu, ale Petržalka bude čakať ešte veľmi dlho na to, aby sa spojazdnili električky v celej jej časti. Ja sa toho asi nedožijem, aby som mala električku niekde blízko domu,“ vyjadrila sa mladá študentka, ktorej nová električková trať cestovanie nezjednoduší.

Väčšina ľudí však prepojenie Petržalky a centra mesta hodnotí pozitívne. Rekonštrukcia starého mesta teší aj dôchodcov, športovcov či mamičky s kočíkmi. „Električkovú dopravu nebudeme využívať, lebo radi chodíme peši, ale staronový most určite využijeme,“ povedala mamička s kočíkom bývajúca v Petržalke. Zrekonštuovaný most je pre nich omnoho prechodnejší, ako bol jeho pôvodný stav.

Električka č. 1 má teda svoju prvú oficiálnu jazdu po staronovom bratislavskom moste úspešne za sebou a po 55 rokoch sa električková doprava vrátila späť do Petržalky.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električka do Petržalky