Silný vietor strhával na východe strechy

Po horúčavách prišlo nepríjemné precitnutie. Búrky sprevádzané silným vetrom vyvracali stromy, zaplavovali cesty a brali strechy najskôr v utorok na západnom Slovensku, v stredu a v noci na štvrtok sa presunuli na východ republiky.

15.07.2016 09:00
počasie, Papín Foto:
Mimoriadne rušné chvíle zažívali obyvatelia Papína v okrese Humenné, ktorý sa prehnala búrková smršť.
debata (1)

Mimoriadne rušné chvíle zažívali obyvatelia Papína v okrese Humenné, ktorým sa prehnala búrková smršť. „Búrka silná ako tornádo sa časťou našej obce prehnala v stredu. Zasiahla len stred dediny a najmä budovu základnej školy a obecného úradu, z ktorých silný vietor strhol strechy,“ povedal včera starosta Papína Miroslav Lukáč. Jedna zo spadnutých striech skončila na ceste a blokovala premávku. Podľa starostu je šťastím, že v tom čase po ceste nikto nešiel a vďaka tomu evidujú len materiálne škody.

„Už o štvrtej popoludní som vyhlásil krízový stav a na pomoc prišli naši dobrovoľní hasiči, ale aj ďalší ľudia. Zasahovali aj hasiči z Humenného. Vietor zničil prakticky novú strechu školy, ktorou bola zakrytá v roku 2 010. Vnútri sú zvlhnuté steny, nábytok. Steny bude treba nanovo ostierkovať i vymaľovať. Ešte dobre, že k tomuto prišlo v čase prázdnin, inak by víchrica vážne narušila vyučovanie v škole,“ zdôraznil starosta.

Záchranárske práce skončili v Papíne okolo pol jedenástej večer, keď už strechy školy a obecného úradu boli prekryté plachtami. Materiálne škody na oboch budovách starosta vyčíslil predbežne na 200– až 250-tisíc eur, včera čakali na príchod pracovníka poisťovne.

V Prešovskom kraji pomáhali hasiči okrem Papína v ďalších štrnástich prípadoch. Podľa informácií operačného dôstojníka krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru Miroslava Skička za vážny možno považovať aj výjazd do obce Koprivnica v okrese Bardejov, kde horela strecha rodinného domu. Popadané stromy blokovali dopravu na Dubovej ulici v Prešove, ale aj v okresoch Svidník či Medzilaborce.

Pätnásťkrát museli hasiči zasahovať aj v Košickom kraji, väčšinou tiež pre popadané stromy v okresoch Košice, Rožňava a Trebišov. „V Krásnohorskom Podhradí jeden zásah hasičov smeroval k požiaru trafostanice,“ povedal hovorca košických krajských hasičov Tomáš Berzétei. Stromy spadli nielen na vozovku, ale aj na autá. Napríklad v Košiciach na Bukureštskej ulici spadol strom na zaparkované auto Audi A6 a čiastočne zasiahol aj vedľa parkujúce auto. Vyvrátené stromy sužovali aj obyvateľov Banskobystrického kraja, a to v okresoch Žarnovica, Rimavská Sobota či Krupina.

V noci na štvrtok pršalo intenzívne najmä v severovýchodnej časti východného Slovenska, kde spadlo najviac zrážok. Podľa informácií klimatológa SHMÚ Petra Kajabu v obci Papín to bolo 62,1 milimetra zrážok, v Osadnom v okrese Snina 59 milimetrov a v Roztokoch v okrese Svidník 57,1 milimetra zrážok. Deň predtým zasiahli búrky a prívalové dažde západnú časť Slovenska. Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji najmä v okresoch Bánovce nad Bebravou a Prievidza. Dážď hrozí Slovensku aj v najbližších dňoch, ubúdanie oblačnosti predpovedajú meteorológovia až začiatkom budúceho týždňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Prešov #Humenné