Ručným kosením ochránili vzácne rastliny

Takmer 2,5-hektárovú lúku pri Kyslinkách v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, ktorá je jedinečným biotopom mokradí, pokosili lesníci spolu s ochranármi. Urobili to ručne, aby ochránili vzácne rastliny.

16.07.2016 18:55
debata (3)

Ide o Chránený areál Dolná Zálomská, kde rastie napríklad zákonom chránený páperník pošvatý. „Status chráneného areálu, ale ani terénne podmienky neumožňujú použiť na kosenie lúky ťažkú techniku, no bez pravidelného vykášania by vzácne rastliny nemali vhodné podmienky a pravdepodobne by sa z lokality postupne stratili,“ spresnil hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.

Obmedzenie v používaní ťažkých mechanizmov kvôli podmáčanej pôde však nie je jediným dôvodom pre ručné kosenie. Lúku je totiž možné pokosiť aj ľahkými motorovými kosačkami. „Ide aj o zachovanie tradícií. Seno z tejto lúky poslúži ako krmivo pre zver v CHKO Poľana,“ dodal Rezek. Zvláštnosťou pri kosení mokradí je, že sa tráva musí odniesť niekoľko desiatok metrov do vyššie položených častí lúky na usušenie. Kosenie lúky Zálomská sa tento rok nezaobišlo bez komplikácií, keď prišiel silný dážď a neskôr celú oblasť pokryla hustá hmla.

„Máme k lúke Zálomská osobitný vzťah aj preto, že na nej každoročne organizujeme chovateľskú prehliadku trofejí a zhodov jelenej zveri z chránenej poľovnej oblasti Poľana,“ podotkol riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Kriváni Pavol Kráľ.

Zhruba tridsatim lesníkom a lesníčkam z odštepného závodu Kriváň pomohli s ručným kosením aj zamestnankyne CHKO Poľana.

Chránený areál Dolná Zálomská je časťou lúky, ktorú obhospodarujú štátne Lesy SR priamo v kaldere Poľany. Je ukážkou dobre zachovaných, druhovo bohatých prameniskových, slatinných a stredne vlhkých rastlinných spoločenstiev. Za chránený areál bola lokalita vyhlásená v roku 2000.

Celé územie Dolnej Zálomskej je z floristického pohľadu považované za jedno z najcennejších v CHKO Poľana. Okrem už spomenutého páperníka tu rastie aj zvonček hrubokoreňový, ostrica predĺžená, škarda odhryznutá, vstavačovec májový či bielokvet močiarny.

3 debata chyba