Mestské kamery vo Zvolene obsluhujú hendikepovaní

Štyria zdravotne postihnutí ľudia rozširujú rady zvolenskej mestskej polície. Obsluhovať budú kamerový systém.

22.07.2016 11:31
Zvolen, zdravotne postihnutí Foto: ,
Štyria zdravotne postihnutí ľudia majú prácu vo zvolenskej mestskej polícii.
debata (1)

Myšlienka zriadiť chránené pracovisko na mestskej polícii vznikla vo Zvolene ešte na jeseň minulého roka. Nebolo to však jednoduché. „Boli sme si vedomí náročnosti administratívneho procesu, no snaha zrealizovať niečo nové bola väčšia. Týmto spôsobom dávame príležitosť šikovným ľuďom, ktorí si inak prácu nachádzajú len veľmi ťažko,“ hovorí náčelník zvolenskej mestskej polície Juraj Chabada.

Novi spolupracovníci mestských policajtov budú dohliadať na mestský kamerový systém. „Ide spolu o osemnásť kamier. Nové posily budú vyhodnocovať jednotlivé situácie v uliciach mesta. Sústredia sa na priestupkovú činnosť, ktorú nahlásia pracovníkovi stálej služby. On má na starosti vyslanie hliadky,“ popisuje prácu nových ľudí Chabada.

Mzdu zdravotne postihnutých z veľkej miery financuje štát. Prijatie nových posíl preto nebude mať dosah na mestský rozpočet.

Zriadenie chráneného pracoviska a jeho financovanie si vyžaduje spoluprácu viacerých inštitúcií. Príspevok na chod pracoviska v konečnom dôsledku uvoľňuje úrad práce a sociálnych vecí, no vyjadriť sa musí aj regionálny úrad verejného zdravotníctva. Najviac práce však leží na pleciach vedenia mesta a mestskej polície.

„Sme radi, že sa to podarilo. V minulosti sme veľmi často počúvali, že je s tým príliš veľa práce a výsledok môže byť neistý. Stačí pritom pár zanietených ľudí a aj naročné veci sa môžu stať realitou,“ povedala zvolenská primátorka Lenka Balkovičová na privítaní štyroch nových pracovníkov. Tí boli vybratí vo výberovom konaní, ktorého sa zúčastnilo osem uchádzačov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen