Vlci na Poľane ohrozujú jelene

Jelene z Poľany čelia útokom vlkov. Len za ostatné dva týždne vlci usmrtili päť jedincov jelenej zveri. Z nich boli dva jelene, ktoré patrili k najsilnejším z celej populácie.

22.07.2016 16:14
vlk Foto:
Počet vlkov na Poľane podľa poľovníkov v posledných dvadsiatich rokoch výrazne stúpol. (Ilustračné foto)
debata (19)

Každý rok strhnú vlci približne 100 až 120 kusov jelenej zveri. Situácia sa začína vyhrocovať. „Nie je prirodzené, že vlci strhávajú najsilnejšie jelene. Za bežných okolností sa zameriavajú na mladšie a kondične slabšie jedince,“ hovorí Ján Nôžka z odštepného lesného závodu v Kriváni štátnych Lesov SR.

Tieto jelene by boli podľa pravidiel medzinárodnej rady pre poľovníctvo a ochranu zveri hodnotené zlatou medailou. Poľana takto podľa neho prichádza o najcennejší genetický materiál. Išlo o 10 až 13-ročné jelene v najlepšej kondícii.

"Je namieste začať uvažovať o príčinách tohto stavu a o optimálnej početnosti vlkov na tomto území,"dodal Nôžka. Zdokumentovať, že išlo o útok vlkov, je navyše možné iba v prípadoch čerstvo usmrtenej zveri. Je teda pravdepodobné, že škody spôsobené vlkmi sú v skutočnosti väčšie.

Počet vlkov na Poľane podľa poľovníkov v posledných dvadsiatich rokoch výrazne stúpol. „Zatiaľ, čo podľa sčítania počtu týchto šeliem z rokov 1999 až 2007 žilo na tomto území s rozlohou približne 20-tisíc hektárov päť až jedenásť vlkov, v súčasnosti ich stav odhadujú na 15 až 20 jedincov v dvoch až troch svorkách,“ spresňuje hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.

Rozdiel medzi číslami ochranárov a poľovníkov je predmetom dlhodobých sporov, podobne ako donedávna v prípade medveďov. Presnejšie počty medveďov prinieslo až vyhodnotenie za pomoci genetického rozboru ich trusu. Tento výskum potvrdil odhady lesníkov a poľovníkov, podľa ktorých počet medveďov na Slovensku výrazne prekračuje tisíc kusov.

Na Poľane bola ešte v roku 1965 vyhlásená chránená poľovná oblasť pre vytvorenie dobrých podmienok pre chov jelenej zveri, jej odchyt a využitie v iných regiónoch. Odvtedy sa jelene z tejto klenotnice slovenského poľovníctva dostali napríklad aj do Česka, Poľska či Nemecka.

Počas existencie chránenej poľovnej oblasti na Poľane odchytili niekoľko stoviek jeleňov. Záujem doma i v zahraničí neustáva. Len za posledné tri roky Lesy SR odviezli do poľských štátnych lesov 41 kusov živej jelenej zveri, určenej na ďalší chov a skvalitnenie populácie.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľana #vlci #jelene