V Bardejove vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Značné škody spôsobila búrka spojená s prietržou mračien a víchricou, ktorá sa v utorok podvečer prehnala mestom Bardejov. Bardejovský primátor Boris Hanuščák zvolal krízový štáb a vyhlásený bol tretí stupeň povodňovej aktivity.

27.07.2016 12:54 , aktualizované: 13:20
debata

Prvé problémy zaznamenali v meste v utorok po 21. hodine, keď zistili, že búrka podmočila hlavnú prístupovú cestu smerom z Prešova a svah pod komunikáciou sa prepadol. Poškodený úsek cesty preto v jednom jazdnom pruhu polícia na noc uzavrela. Hneď ráno na ňom začali pracovať pracovníci Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK), ktorí hlavný ťah znovu sprejazdnili v oboch smeroch.

„Ide o 10– až 15-metrový široký zosuv výšky zhruba 15– až 20-metrov. Ráno sme ale zvážili, že cesta nie je v takom zlom stave, aby sme v smere do Bardejova vytvárali kolóny,“ vysvetlil riaditeľ SaÚC PSK oblasť Bardejov Peter Krivka. Dodal, že na mieste pripravuje bager podperu na nasypanie lomového kameňa. „Do konca týždňa to bude stabilizované,“ dodal s tým, že cestári odpratávali aj nánosy bahna z cesty pri hlavnom bardejovskom cintoríne.

Za najvážnejšiu označil primátor situáciu na zimnom štadióne, kde je narušená strecha a do areálu sa dostala voda. Poškodených je aj viacero školských zariadení, kde padnuté stromy porozbíjali okná. Škody hlásili tiež miestni obyvatelia, ktorým zalialo dvory bahno, poškodené boli ploty aj chodníky. „Ľudí, ktorých máme na verejnoprospešných prácach, ale i bežných zamestnancov, nasadzujeme na to, aby sme život v meste čo najskôr vrátili do normálnych koľají,“ uviedol primátor s tým, že z dovoleniek stiahol aj všetkých ľudí nachádzajúcich sa na Slovensku. „Škody len na majetku mesta sa budú šplhať do niekoľkých desiatok tisíc eur,“ uzavrel Hanuščák.

Intenzívnych dažďov pribúda

Najvyšší denný úhrn zrážok namerali meteorológovia na strednom Slovensku. V Mýte pod Ďumbierom spadlo 43 milimetrov. Na východnom Slovensku napršalo počas búrok menej. Napríklad v Bardejove zaznamenali 34 milimetrov, v Michaľanoch 26 milimetrov a obci Obišovce 24 milimetrov.

Na niektorých miestach mohli byť údaje aj vyššie, pretože meteorologická stanica nemusela zachytiť jadro búrky. Úhrn zrážok vyjadruje objem vody, ktorý spadol na ploche jedného metra štvorcového. Jeden milimeter zrážok znamená, že na jeden meter štvorcový napršal jeden liter vody.

Za veľmi intenzívny dážď sa považuje taký, pri ktorom za jednu hodinu spadne viac ako 50 milimetrov zrážok. „Takéto búrky sa u nás vyskytujú, nie je to nič výnimočné. Záleží však od toho, ako často v danom roku prší. Napríklad v roku 2010 bolo takýchto údajov viac a tento rok tiež postupne pribúdajú,“ hovorí klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Zaujímavý úkaz, tzv. zrážkovú nohu v utorok spozorovali na oblohe v Košiciach.

Nebezpečné búrky na horách

Hasiči v Košickom a Prešovskom kraji mali len niekoľko výjazdov. Odstraňovali najmä spadnuté stromy a odčerpávali vodu zo zatopených pivníc. Búrky tu boli slabšie. V regióne preto nemali také následky ako v pondelok v Žilinskom kraji, kde napríklad zatopilo časť obce Divina.

Ešte aj dnes platia pre väčšinu Slovenska meteorologické výstrahy kvôli búrkam. „Môže ich byť dokonca viac ako včera a úhrny zrážok môžu byť ešte stále vysoké. Niekde môžu dosahovať aj 50 milimetrov,“ vystríha klimatológ s tým, že treba si dať pozor aj na nárazový vietor. V noci na štvrtok začne prúdiť na Slovensko chladnejší a suchší vzduch. Zajtra sa to prejaví na západnom Slovensku. Na východ dorazí neskôr.

Faško pripomína, že v horskom prostredí sú búrky veľmi nebezpečné. Turisti by od takýchto aktivít mali upustiť aj v prípade, že za týmto cieľom prišli na Slovensko hoci aj zo vzdialenejších krajín. „Hory vytŕčajú zo širokého prostredia a blesky majú k ich hrebeňom najbližšie, preto tam blesky udierajú. Ovplyvňuje to aj geologické zloženie pohorí,“ hovorí Faško.

Jedna z utorňajších búrok sa však stala osudnou pre 36– ročného českého turistu. Nachádzal sa na hrebeni Západných Tatier, keď doň udrel blesk. Horským záchranárom sa už mladého muža nepodarilo oživiť. (Viac v správe: Český turista neprežil zásah bleskom v Tatrách.)

Odborníci preto radia, že počas búrky treba hrebeň čo najrýchlejšie opustiť. Prípadnú túru by mal človek prispôsobiť faktu, že búrky bývajú najaktívnejšie popoludní a večer. Web zachranari.sk tiež odporúča preštudovať si pri plánovaní hrebeňovky všetky možnosti bezpečného opustenia hrebeňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Bardejov #tretí stupeň povodňovej aktivity