Chátrajúca sanitka v Petržalke nikoho nezaujíma

Opustená zaparkovaná sanitka už dávno zabudla, že kedysi pomáhala zachraňovať ľudské životy. Do oka padla čitateľovi Pravdy Rastislavovi Gemerskému z Petržalky. Nevyužívaná sanitka je odstavená prakticky na hlavnej ceste.

29.07.2016 15:00
sanitka Foto: ,
Opustená sanitka zaparkovaná na ceste na petržalskom sídlisku.
debata (24)

„Denne to musia vidieť tisíce ľudí. Toto sanitné vozidlo má slúžiť na prevoz pacientov, a nie chátrať na verejnej komunikácii, znečisťovať životné prostredie, špatiť okolie a zbytočne zaberať parkovacie miesto,“ myslí si Rastislav. Chcel s tým niečo urobiť, pri riešení problému však zablúdil do slepej uličky. Zistil, že vozidlo už štvrtý rok chátra na rovnakom mieste a niet toho, kto by ho odtiaľ dostal. Miestny úrad Bratislava-Petržalka a magistrát hlavného mesta sa od sanitky dištancujú a problém si prehadzujú medzi sebou. Tlačová tajomníčka Petržalky Michaela Platznerová zodpovednosť za situáciu vidí jednoznačne. "Cesty prvej a druhej triedy patria mestu. Sanitku by mali odstrániť oni,“ hovorí.

Ak je auto nejakým spôsobom poškodené alebo nemá platné kontroly, musí zodpovedný úrad osloviť jeho majiteľa. Pokiaľ je známy, úrad mu vylepí na okno výzvu, aby odstránil chyby a spojazdnil ho. „V prípade, že to do určitej lehoty neurobí, urobíme to na vlastné náklady a potom to dodatočne vymáhame alebo sa to jednoducho zaplatí z našich peňazí,“ dodáva tajomníčka. Celý proces je však náročný z hľadiska času a vynaložených síl. Preto v Petržalke vymysleli na svojej webovej stránke Tabuľu hanby, aby majiteľov odstavených áut „motivovali“ na ich odstránenie. Od roku 2012, keď projekt spustili, sa na zozname nachádza okolo 500 vozidiel. Spomínaná sanitka na ňom však nie je, keďže vozovka nepatrí pod tamojší úrad. 

Po opätovnom kontaktovaní magistrátu hlavného mesta napokon úrad potvrdil, že ide o vozovku pod ich správou. „Keďže sa odstavenému vozidlu skončila plátna emisná kontrola, vieme nájsť jeho majiteľa. V blízkom čase sa obrátime na dopravný inšpektorát s cieľom zistiť, komu vozidlo patrí. Následné ho kontaktujeme a nariadime mu, aby vozidlo do 60 dní odstránil,“ vysvetľuje postup Ivana Skokanová, hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta Bratislavy. „Ak tak nespraví, po 60 dňoch môžeme odstrániť vozidlo my ako správca komuni­kácie,“ dodáva.  

Odpratávanie vrakov patrí v Bratislave pod oddelenie životného prostredia a mestskej zelene. To má vysúťaženú firmu, ktorá sa o nefunkčné automobily bude starať, pričom zmluva nadobúda platnosť od prvého augusta. „Požiadal som príslušné oddelenie, aby zabezpečil odpratanie vraku sanitky hneď, ako to bude možné,“ ozrejmil vedúci oddelenia vnútornej správy Valér Jurčák, ktorý je poverený vedením oddelenia správy komunikácií magistrátu.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Sanitka