Cestovanie zadarmo už iba so SeniorPasom

Od pondelka sa v Bratislavskom kraji povezú zadarmo len so SeniorPasom. Pre ľudí nad sedemdesiat rokov sa totiž posledným júlovým dňom končí prechodné obdobie, počas ktorého mohli MHD, prímestskými autobusmi či vlakmi cestovať bezplatne na občiansky preukaz.

31.07.2016 15:00
integrovany dopravny system IDS, MHD, dpb Foto: ,
V predajni Dopravného podniku už dôchodcovia nečakali v dlhých radoch.
debata (19)

Situácia s nekonečnými radmi, keď seniori na vybavovanie pasu čakali dlhé hodiny, sa tentoraz nezopakovala. Prechodné obdobie malo slúžiť na to, aby si cestujú na nový systém zvykli a tí, ktorí to potrebujú, si stihli vybaviť bezplatný celoročný cestovný lístok, takzvaný SeniorPas.

Od augusta však už občiansky nestačí. Ak dôchodca starší ako sedemdesiat rokov nebude mať na čipovej karte nahratý SeniorPas, musí si kúpiť lístok s 50-percentnou zľavou, rovnako ako mladší seniori.

O zmene podľa hovorkyne Bratislavskej integrovanej dopravy Evy Kukurovej informujú dopravcovia na plagátoch umiestnených vo vlakoch a autobusoch, na zastávkach, ale aj na najnavštevova­nejších poštách v Bratislavskom kra­ji.

„Zároveň sme v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom umiestnili informáciu aj do zariadení pre dôchodcov. Už druhý týždeň je na rôznych miestach v Bratislave a v kraji pristavený špeciálny autobus, v ktorom naši odborníci informujú verejnosť o novinkách a zmenách v Integrovanom dopravnom systéme a teda tiež o zmene pre seniorov nad 70 rokov,“ doplnila Kukurová. Píše sa o nej aj v novom Magazíne IDS, ktorý ľudia nájdu na predajných miestach aj v dopravných prostriedkoch.

SeniorPasy prinieslo zavedenie integrovanej dopravy, teda prepojenie cestovania vlakom, prímestským autobusom a mestskou hromadnou dopravou v Bratislavskom kraji. Dopravcovia zapojení do tohto nového systému ich začali vydávať vlani v novembri. Seniori vtedy na výdajných miestach čakali hodiny v dlhých radoch a sťažovali sa na nedostatok informácií. Na konci prechodného obdobia sa už takáto situácia nezopakovala.

Dopoludnia, tri dni pred koncom prechodného obdobia, boli pred priehradkami na autobusovej stanici v hlavnom meste iba dvaja ľudia, ktorí si kupovali lístok. Čipovú kartu si v čase našej návštevy nevybavoval nikto. Na druhom výdajnom mieste to vyzeralo podobne, cestujúci prichádzali a odchádzali priebežne.

„Všetko prebehlo bez problémov. Čakala som, že tu budú znovu dlhé rady, ale za pár minút som mala všetko hotové,“ povedala nám pani Viera s novým SeniorPasom v ruke. Na výdajné miesto prišla, pretože sa na internete dočítala, že od začiatku mesiaca už bez karty nebude môcť cestovať zadarmo. „Chcela som teda využiť posledné dni, aby som to ešte stihla,“ dodala.

Bezproblémový výdaj nových pasov potvrdzuje aj prímestský dopravca. „Záujemcovia o SeniorPasy prichádzajú počas dňa priebežne, vybavovaní sú na počkanie, na predajných miestach Slovak Lines momentálne nevznikajú žiadne rady,“ konštatovala hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová.

Ako ďalej uviedla, ak cestujúci nebude mať platný SeniorPas, vodič, ktorý je zodpovedný za kontrolu cestujúcich, ho na to upozorní a predá mu na polovicu zľavnený cestovný lístok. SeniorPasy sa dajú aj naďalej vybaviť na predajných miestach dopravcov alebo cez internet. Vydávajú sa na bezkontaktnú čipovú kartu, ktorej cena sa líši podľa prepravcu.

„SeniorPas sa vydáva bezplatne a rovnako bezplatné je predĺženie jeho platnosti. Cestujúci pri vybavovaní potrebuje iba občiansky preukaz a prípadne fotografiu. Priamo na mieste však ľudí zadarmo odfotia v predajni Dopravného podniku na Hodžovom námestí a v predajni Slovak Lines na autobusovej stanici Mlynské Nivy,“ spresnila Kukurová.

Povinnosť používať SeniorPasy na bezplatné cestovanie sa nepozdávala Európskemu inštitútu pre ochranu spotrebiteľa a právny štát, ktorý ju v januári napadol na súde. Nasledovalo predbežné opatrenie Okresného súdu v Bratislave, na základe ktorého mohli seniori nad sedemdesiat rokov opäť cestovať bezplatne len s občianskym preukazom. Krajský súd ho však v júni zrušil. Stalo sa tak ešte počas prechodnej doby, kedy stále platilo cestovanie aj na občiansky preukaz.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji #SeniorPas