Smršť v Turčeku bola krátka, no jej následky zostanú nadlho

Škody v Turčeku (okres Turčianske Teplice) sa po nedeľnej búrke predbežne šplhajú na sumu 100-tisíc eur. Zatiaľ len na obecnom a štátnom majetku. Brehy a niektoré hospodárske budovy sú podmyté, cesty poškodené, tiež telefónne aj elektrické stĺpy, zničená časť regulácie Krahulského potoka, poškodené boli vodovodné prípojky.

01.08.2016 18:38
IMG 0939 Foto: ,
Malý potôčik si vytvoril vlastné koryto a zničil miestnu cestu.
debata (2)

Najviac viditeľné stopy po veľkej vode sú v tuneli v doline Pod skalou, ktorý vedie pod železničnou traťou. Jeho vozovku doslova potrhalo. Ešte v pondelok tade tiekla voda. Cez potrhaný a vzpriečený asfalt autá neprejdú, a preto museli tunel zatvoriť.

„Pred tunelom je užšie koryto potoka a tam sa voda vyliala a valila von. Tiekla cez tunel asi do výšky trištvrte metra. Teraz budeme musieť chodiť dookola obchádzkou,“ hovorí Vlado Roháč z Turčeka. Starostka Oľga Wagnerová hovorí, že neprejazdný je aj ďalší tunel v obci na ceste smerom k Stredu Európy. "Tam vytrhlo kus asfaltovej cesty. Autom sa tade nedá dostať, len na pešo,“ priblíži starostka.

Na cestách a v záhradách pri domoch sú po búrke a silnom daždi nánosy bahna, konárov a kamenia. Niekde ešte stále nevyschli jazierka vody. „Našťastie voda sa mi do domu nedostala. No nánosy bahna a kamenia mám po celej záhrade. Je tam spúšť,“ hovorí chalupárka Helena Priehradníková.

Malý potôčik si vytvoril vlastné koryto a...
Bahno, kamene a spúšť v záhrade.
+3Kráčajúci bager čistí koryto potoka od nánosov.

Potoky, ktoré sa po búrke vybrežili, dnes už opäť tečú vo svojom koryte, no ľudia v obci, kde žije vyše 640 obyvateľov, sa s následkami budú vyrovnávať ešte dlho. Niekde vyvážajú bahno z dvorov, inde sa snažia opraviť miestnu cestu medzi domami. Vybrežený potok si v nej totiž našiel nové koryto. Keď voda opadla, zostala namiesto cestičky jama, ktorú postupne zasypávajú.

"Deväť rodinných domov vytopilo. Voda sa dostala až do ubytovacích priestorov,“ hovorí starostka Turčeka Oľga Wagnerová. V pondelok v obci zasadal krízový štáb, kde predbežne rátali škody a rozhodovali o ďalších opatreniach. Starostka zrušila tretí a vyhlásila druhý povodňový stupeň, ktorý zatiaľ platí do odvolania.

Turček sa nachádza na severnom úpätí Kremnických vrchov, ktoré tiež v nedeľu pocítili silu búrky a dažďa. Hlavnú cestu cez Kremnické Bane (okres Žiar nad Hronom) medzi Kremnicou a Turčekom museli pre havarijný stav uzavrieť. „Poškodenie na ceste I/65 je veľké, ide o úsek dlhý približne 600 metrov,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová.

Zatiaľ ešte nevedela priblížiť, v akom časovom horizonte bude cesta opravená. Až do odvolania je uzavretá pre všetku dopravu. Obchádzka, ale len pre osobné autá, je možná cez Krahule. Nákladné musia zvoliť iné trasy, napríklad cez Šturec. V Kremnických Baniach v nedeľu padlo rekordných až 122 milimetrov zrážok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #Turčianske Teplice #prívalové dažde #Turček