Strieľali na kolesá, zranili ľudí. Policajnú naháňačku preverí inšpekcia

Unikajúce auto, tridsať výstrelov, dve postrelené mladé ženy. Policajná naháňačka medzi Trnavou a Madunicami v noci na utorok pripomínala scénu z akčného filmu. Nie však so šťastným koncom. Zranená posádka skončila v nemocnici, zásah policajtov bude vyšetrovať inšpekcia ministerstva vnútra.

02.08.2016 13:11 , aktualizované: 19:29
debata (171)

Policajná hliadka sa v utorok hodinu po polnoci pokúšala zastaviť podozrivé auto Fiat Brava v Trnave na Saleziánskej ulici. Jazdilo zvláštne a stále zrýchľovalo. Ako uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová, o pár ulíc ďalej síce spomalilo, ale potom sa pokúsilo zraziť policajta, ktorý sa ho chystal skontrolovať. Ten následne na unikajúce auto vystrelil do ľavého zadného nárazníka. Vodička však nezastavila a nasmerovala si to na Bučany.

„Vozidlo rýchlou a bezohľadnou jazdou ohrozovalo ostatných účastníkov cestnej premávky,“ vysvetľuje situáciu Kredatusová. To sa už k prenasledovaniu pridali ďalšie dve policajné autá. Pri Trakoviciach boli po márnych výzvach polície na zastavenie použité varovné výstrely do vzduchu a na zadnú pneumatiku auta.

Šoférka ani tentoraz nezareagovala. Fiat sa dostal až do Maduníc k poľnohospodár­skemu družstvu, kde zastavil. Keď sa však k nemu policajti priblížili, opätovne prudko vyštartoval a ohrozil ich. Muži zákona spustili ďalšiu streľbu a tá už donútila auto zastaviť. Počas viac ako 18-kilometrovej naháňačky použili 19 varovných výstrelov do vzduchu a 13 na auto.

Výsledkom zásahu sú dve zranené ženy. Len 21-ročná vodička z Hlohovca skončila so strelným poranením hrudníka a ucha vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Podľa hovorcu zariadenia Matúša Stračiaka leží na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, je v stabilizovanom, ale vo vážnom stave. Druhú, 16-ročnú spolujazdkyňu, previezli do Detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch.

Hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická informovala, že pacientka je v stabilizovanom stave. Guľka podľa Kredatusovej zasiahla mladú Trnavčanku do ramena. V aute sa nachádzali aj ďalšie dve ženy, 19-ročná spolujazdkyňa z Majcichova a 17-ročné dievča z Trnavy. Tie vyviazli bez zranenia.

Pri obhliadke auta policajti našli stopy po omamných látkach. Podľa Kredatusovej existuje podozrenie, že pod ich vplyvom bola aj vodička, ktorá navyše nemala ani vodičský preukaz. Muži zákona navyše zistili, že evidenčné číslo auta patrilo úplne inému vozidlu.

Policajná akcia nezostala bez ohlasu. „Inšpekciou ministerstva vnútra bolo vo veci začaté trestné stíhanie policajtov,“ uviedol Peter Lazarov z ministerstva vnútra. Inšpekcia má prešetriť, či bol zásah mužov zákona adekvátny. Prípadom sa zaoberá podľa Kredatusovej aj Krajské policajné riaditeľstvo v Trnave. Vyšetrovateľ tiež začal trestné stíhanie pre útok na verejného činiteľa.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný postup hliadok spochybňuje. „Ak policajti naozaj mierili len na kolesá, nie je možné, aby niekoho zasiahli do hrudníka,“ zdôrazňuje. Podľa neho policajti buď mierili vyššie, alebo jednoducho nevedia strieľať.

„Keby mierili len na kolesá, odnesú to len tie,“ dopĺňa Žitný. Odmieta tiež, aby príčinou streľby bola len rýchla jazda vozidla po ceste v prípade, že sa mu iné autá nemusia prudko uhýbať. Zdôrazňuje, že policajt má právo použiť strelnú zbraň, až keď vyčerpá všetky iné možnosti zastavenia vozidla.

„Vozidlo tiež musí svojou bezohľadnou jazdou ohrozovať iné osoby na životoch alebo na zdraví,“ hovorí expert s tým, že ak všetky podmienky boli splnené, potom policajti v tomto prípade postupovali správne.

Za bezohľadnú jazdu Žitný považuje napríklad situáciu, keď auto vyjde na chodník a začne zrážať ľudí. „Vtedy treba strieľať, lebo zachraňujeme ľudské životy,“ hovorí Žitný. Treba sa tiež podľa neho zamyslieť nad tým, čo má väčšiu hodnotu, či zastaviť vozidlo, alebo zabiť človeka.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Hlohovec #prestrelka