Bratislavská Vrakuňa bude mať dočasnú vlakovú zastávku

Bratislavská Mestská časť Vrakuňa bude mať od septembra dočasnú vlakovú zastávku. Ako na utorkovej tlačovej konferencii povedal starosta Mestskej časti Bratislava - Vrakuňa Martin Kuruc, zastávka má byť do konca tohto týždňa dokončená, v priebehu mesiaca skolaudovaná a v septembri so začiatkom školského roka bude zastávka už naplno fungovať.

02.08.2016 16:17
železničná zastávka vo Vrakuni, vlak,... Foto: ,
Pohľad na rozostavanú dočasnú železničnú zastávku vo Vrakuni na Ráztočnej ulici, ktorá má riešiť zlú dopravnú situáciu.
debata (3)

Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša na novej zastávke na Ráztočnej ulici budú zastavovať vlaky z Podunajských Biskupíc, ľudia z Vrakune tak obídu zápchy a jednoduchšie a rýchlejšie sa dostanú do centra hlavného mesta. Vrakuňa má najhoršiu dopravnú dostupnosť a momentálne najlepším riešením pre ňu sú koľajnice, dodal.

Na výstavbu novej železničnej zastávky musela Vrakuňa získať povolenia od trinástich inštitúcií. Cez novú zastávku bude premávať dopravca Regiojet, v ktorého grafikone je už zastávka uvedená. Vlaky z novej zastávky budú premávať na železničnú stanicu Nové Mesto šesť minút a na hlavnú železničnú stanicu Bratislava prídu za pätnásť minút.

Začiatok výstavby zastávky je dôsledok iniciatívy za jej vybudovanie, ktorú začal minulý rok starosta Martin Kuruc. „Tranzitná a vnútromestská doprava a s tým súvisiace dopravné zápchy predlžujú čas dopravy obyvateľov z Vrakune a okolitých obcí do iných častí Bratislavy. Kolabujúca doprava tiež nepriaznivo pôsobí na životné prostredie a znižuje kvalitu života obyvateľov,“ uviedol.

Do roku 2020 by malo v Bratislave vzniknúť sedem nových železničných zastávok v rámci takzvaných terminálov integrovanej osobnej prepravy (TIOP7). Financie na výstavbu siedmich nových zastávok by mali byť čerpané z eurofondov. Pre všetky terminály už sú spracované dokumentácie pre územné rozhodnutia. Terminály Vrakuňa na Dvojkrížnej ulici, Ružinov a Trnávka by mali byť vybudované v rokoch 2017 až 2019.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vrakuňa #železničná zastávka