Podmytú cestu cez Kremnické Bane uzavreli do odvolania

Cesta cez Kremnické Bane, medzi Kremnicou a Turčekom, je už štvrtý deň uzavretá. Kedy sa na ňu budú môcť vrátiť autá, bude známe až po geologických prieskumoch.

03.08.2016 08:32
debata

Po nedeľnej búrkovej smršti je komunikácia poškodená, na viacerých miestach ju podmylo, niekde sa prepadla krajnica či strhlo zvodidlá.

Kritický úsek si v utorok prišlo pozrieť vedenie rezortu dopravy aj Slovenskej správy ciest. „Musíme predchádzať tomu, aby sme riešili len havarijné stavy. Je nevyhnutné  venovať väčšiu pozornosť oprave a údržbe ciest I. triedy, ktoré sú dôležité pre prepájanie regiónov a ich obyvateľov,“ uviedol minister dopravy Roman Brecely (Sieť), ktorý sľúbil osobne dohliadnuť na rýchlu opravu cesty.

Ako dlho to bude trvať, zatiaľ nie je jasné, najbližší mesiac treba zistiť presný rozsah škôd. „Ak to bude možné z technického a statického hľadiska, budeme sa snažiť, aby sa sem čo najskôr mohli vrátiť aspoň osobné autá,“ povedal štátny tajomník rezortu Viktor Stromček. Úsek cesty prvej triedy dlhý asi 600 metrov podmylo a poškodilo po nedeľnej búrke. Práve v Kremnických Baniach spadlo vtedy najviac zrážok, až 122 milimetrov, čo je rekordný údaj, aký nebol v tejto meteorologickej stanici zaznamenaný aspoň od roku 1987. Cesta horským priesmykom ani predtým nebola v dobrom stave, upozorňovali na to občania aj samosprávy. Už niekoľko rokov je pripravený projekt na rekonštrukciu.

Podľa ministra je výhodou, že úsek plánovali rekonštruovať. Podľa projektu by sa mala cesta cez horský priesmyk sčasti rozšíriť na trojpruhovú komunikáciu. Na opravu 1,5 km úseku bolo pôvodne plánovaných 20 miliónov eur, o koľko sa suma navýši, bude známe po prieskume a prehodnotení projektantom.

Vzniknutá situácia spôsobuje problémy nielen tranzitnej, ale aj lokálnej doprave a zásobovaniu. „Uzavretú cestu musia aj miestni obyvatelia obchádzať, je to šesť kilometrov navyše. Ale snáď sa to vyrieši tak, aby sa mohli pustiť aspoň občania a dopravná obsluha do obce,“ hovorí starosta Kremnických Baní Juraj Vozár. V obci je vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, ktorý bude trvať, až pokým sa neodstránia následky smršte. Okrem cesty a miestnych komunikácií tu zatopilo aj šesť domov a záhrady, a tiež autá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #Kremnica #Turček