Medvede vo Vysokých Tatrách priťahujú odpadkové bufety

Nie každý hosť je vo Vysokých Tatrách vítaný. Presnejšie, ide o tých návštevníkov obývaných častí veľhôr, ktorí sa stravujú v odpadkových bufetoch okolo kontajnerov. Medvede hnedé. Miestni tvrdia, že sú premnožené a ich počet treba zredukovať. Dvadsiatich macov chceli poslať do večných lovísk.

13.08.2016 10:00
medvede Foto:
Medveďov je podľa Tatrancov priveľa. Mestský úrad preto vyhlásil mimoriadnu situáciu.
debata (3)

Čoraz častejšie návštevy medveďov vo vysokotatranských osadách boli už v apríli tohto roku dôvodom vyhlásenia mimoriadnej situácie. Primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš informoval, že sa rozhodli návštevníkov nielen upozorniť na možnosť stretnutia s medveďmi, ale aj požiadať ministerstvo životného prostredia o ich regulovaný odstrel.

„Dali sme návrh na odstrel dvadsiatich kusov medveďov v okruhu do tisíc metrov od zastavaného územia. Súhlas bol napokon vydaný na odstrel dvoch jedincov. Malo by k nemu dôjsť na jeseň tohto roku,“ povedal prednosta Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Eugen Knotek.

Hovorkyňa ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská potvrdila, že odbor štátnej správy ochrany prírody ministerstva životného prostredia povolil usmrtenie dvoch kusov medveďov, no toto rozhodnutie ešte nie je právoplatné „Medveď hnedý je celoročne chránený nielen slovenskou, ale aj európskou legislatívou. V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny ministerstvo rozhoduje o povolení výnimky na odstrel medveďa v správnom konaní. Výnimku povoľuje ministerstvo len v odôvodnených prípadoch,“ uviedla Maťašovská.

Nekŕmiť! Kontajnery sú neodolateľné

Hovorkyňa ministerstva Maťašovská tvrdí, že problém s výskytom medveďov v blízkosti ľudských obydlí vo Vysokých Tatrách by nevyriešilo ani povolenie na odstrel dvadsiatich kusov jedincov. Problém je inde. V ľahko dostupných odpadkoch, ktoré sú pozvánkou pre medveďov. „Riešenie tohto problému si vyžaduje v prvom rade zmenu prístupu pri nakladaní s komunálnym odpadom, ktorý je pre medvede vysokohodnotnou a ľahko dostupnou potravou. Práve nezabezpečený komunálny odpad a zvyšky jedál a obaly z potravín z rekreačných zariadení, ktoré končia v kontajneroch, sú podstatou problému. Takýto odpad je hlavnou príčinou straty plachosti medveďa, ktorý si zvykne na takúto neprirodzenú stravu. Ak sa znemožní prístup medveďov k odpadkom, stratia aj dôvod približovať sa k týmto miestam,“ zdôraznila Maťašovská.

S týmto súhlasí aj riaditeľ správy Tatranského národného parku Pavol Majko, ktorý si tiež myslí, že odstrel medveďov situáciu vo Vysokých Tatrách nevyrieši. „Na základe sledovania môžeme povedať, že v súčasnosti sa v intraviláne mesta ročne pohybuje od dvoch do ôsmich až dvanástich "kontajnerových“ medveďov. Tie preferujú zvyšky po ľudských maškrtách, ako sú tetrapakové obaly od mlieka, jogurty, obaly z masiel či šupky z ananásov. Pritom na toto jedlo nie sú odkázané, v prírode majú dostatok prirodzenej potravy," poznamenal Majko.

Medvede v slovenskej časti Tatier správa TANAP-u zratúvala naposledy v roku 2012. Podľa jej zistení sčítania sa v TANAP-e pohybovalo okolo sto medveďov hnedých. Tie však podľa Majka migrujú aj do iných lokalít, dokonca až na Poľanu a naspäť. Medvede a ich výskyt ovplyvňuje aj klíma. Ešte do konca 80. rokov minulého storočia sa v oblasti Liptova, Oravy a Spiša pestovali iba zemiaky a tie medvede nelákali. V súčasnosti sa však už aj na tomto území pestujú rôzne obilniny, repka a kukurica, ktoré sú lákadlom pre macov. Preto sa posúvajú bližšie k ľuďom. Majko však zdôrazňuje, že čo sa týka ich výskytu v intraviláne Vysokých Tatier, je dôvodom práve nezabezpečený od­pad.

Riešením sú uzatvárateľné boxy

Tak ministerstvo životného prostredia, ako aj správa TANAP-u zastávajú názor, že medveďom treba zamedziť ľahký prístup k odpadkom. Riešením by mohli byť uzatvárateľné boxy na odpad či stanice separovaného odpadu, umiestnené v blízkosti rekreačných zariadení a ľudských obydlí. Mesto Vysoké Tatry to považuje za isté riešenie a má v pláne vystavať 74 takýchto staníc. „Projekt so žiadosťou o podporu ich financovania sme už podali na ministerstvo životného prostredia,“ podčiarkol Knotek. Hovorkyňa ministerstva Maťašovská uviedla, že environmentálny fond v tejto súvislosti vypísal výzvu na predkladanie projektov, ktoré riešia zabezpečenie kontajnerových stojísk pred medveďom hnedým. „O dotáciu požiadalo aj mesto Vysoké Tatry. Ich projekt sa momentálne posudzuje,“ vysvetlila Maťašovská.

Záber z fotopasce zachytil medvede počas... Foto: Pavol Lenko
medvede, Tatry Záber z fotopasce zachytil medvede počas odpadkovej hostiny.

Knotek hovorí, že problém s odpadkami už riešia aj tak, že pracovníci mestskej firmy vysýpajú koše s odpadkami dvakrát za deň. Nazdáva sa však, že aj vybudovanie zabezpečených kontajnerových staníc problém s premnoženými medveďmi úplne nevyrieši, len ho posunie do inej lokality. „Treba si uvedomiť, že medveď v rámci svojho teritória je denne schopný prejsť až päťdesiat kilometrov, takže si možno bude hľadať iné miesta s ľahkým prístupom k odpadkom,“ povedal prednosta.

Riaditeľ TANAP-u Majko hovorí, že v Európe sa medveď hnedý vyskytuje už len v niektorých lokalitách, a preto treba hľadať možnosti a opatrenia na jeho bezpečnejšie spolužitie s človekom. „Medveď je prirodzenou súčasťou prírody a plní v nej dôležitú funkciu. Dôležitá je osveta a výchova verejnosti v duchu hesiel – prikrmovaný medveď je mŕtvy medveď – vezmi do rúk zodpovednosť za svoje odpadky. Riešením je inštalácia osvedčených typov odpadkových košov prakticky všade, kde medvede žijú, či zriaďovanie informačných bannerov s problematikou medveďa,“ podotkol Majko.

Turisti problém s výskytom medveďov vo Vysokých Tatrách nevnímajú tragicky. „Určite sa nebojím. Medvede v Tatrách boli, sú a dúfam, že aj budú. Myslím si, že riziko, že medveďa stretne človek na túre na miestach, kde bežne chodia turisti, je prakticky nulové,“ poznamenal 36-ročný turista Michal Patlejs z Prahy.

Čo robiť, ak stretnete medveďa

  • 1. Nepribližujte sa, udržiavajte primeraný odstup.
  • 2. Nekričte a nerobte paniku, neutekajte, vždy sa správajte pokojne a prirodzene. Ak je vzdialenosť medzi človekom a medveďom menej ako sto metrov, je potrebné dať o sebe vedieť primeraným spôsobom, napr. tlmeným hlasom či krátkym tichým hvizdom. Keď vás medveď zbadá a identifikuje, pokojne stojte na mieste. Určite vás prekvapí rýchlosť jeho úniku.
  • 3. Medveď neútočí, keď stojí na zadných nohách. Toto si netreba vysvetľovať ako hrozbu či útok. Naopak. Medveď sa len snaží získať lepší prehľad o tom, kto a čo ho vyrušuje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #medvede