V bratislavskom Starom Meste pribudne zastávka električky

Pred Manderlákom medzi Námestím SNP a východom z Laurinskej ulice v Bratislave budúci rok na jar pribudne nová električková zastávka.

17.08.2016 15:03
električka, Škoda, Bratislava Foto: ,
V centre Bratislavy pribudne električková zastávka.
debata (3)

Do vybudovania trvalej zastávky vyznačí mesto dve dočasné zastávky MHD, na Námestí SNP pred Starou tržnicou a oproti súčasnej zastávke električky na Kamennom námestí. Tieto dve dočasné zastávky po vybudovaní trvalej zastávky pod Manderlákom zrušia.

Umiestnenie dočasných zastávok podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej schválil Krajský dopravný inšpektorát policajného zboru Bratislava, vyznačia ich na ceste.

„Začali sme už vyznačovať zastávku na Kamennom námestí, potom budeme vyznačovať tú na Námestí SNP. Obe by mali byť hotové počas septembra,“ uviedla hlavná inžinierka stavby Nosného systému mestskej hromadnej dopravy (NS MHD) I. časť z oddelenia stratégií a projektov bratislavského magistrátu Monika Orthová.

"Trvalá zastávka pred Manderlákom bude mať 34 metrov a bude taká, ako je zastávka Blumentál na Floriánskom námestí,“ dodala Orthová. Náklady na vybudovanie dočasnej zastávky na Námestí SNP, ktorá vyžaduje menšie stavebné úpravy, sú približne 14-tisíc eur. V prípade dočasnej zastávky na Kamennom námestí bude len vodorovné dopravné značenie. Na vybudovanie trvalej zastávky mesto odhaduje náklady približne 200-tisíc eur.

Mesto podľa Skokanovej v súťaži vybralo projektanta, ktorý teraz pripravuje projekt novej trvalej zastávky a ten bude podkladom na stavebné povolenie. „Štandardne električkové zastávky budujú približne každých 400 metrov. V smere z Obchodnej ulice k Námestiu SNP a ďalej k Štúrovej či Jesenského je však táto vzdialenosť medzi zastávkami dlhšia,“ spomenula Skokanová.

„Trvalú zastávku chceme dobudovať ako prestupový uzol pre linky električiek z Hlavnej stanice a z Rače v nadväznosti na vybudovanú električkovú trať v Petržalke. Zlepší to dopravné spojenie v tejto lokalite a je to tiež jeden zo spôsobov, ako motivovať ľudí využívať MHD,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električka