Hygienici upozorňujú na šírenie žltačky v Banskobystrickom kraji

V Banskobystrickom kraji sa vyskytlo od začiatku tohto roka 16 prípadov ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A (VHA), ľudovo nazývanú žltačka. Najviac chorých bolo v okrese Veľký Krtíš, kde zaregistrovali až osem pacientov.

19.08.2016 08:51
debata (1)

V okresoch Zvolen a Žarnovica zaznamenali po dva prípady a v okresoch Žiar nad Hronom, Brezno, Rimavská Sobota a Revúca po jednom. Najčastejšie boli postihnuté deti do 14 rokov a dôchodcovia nad 65 rokov. Podľa hygienikov je to enormný nárast.

„V spomínaných okresoch sme viac rokov mali priaznivú situáciu. Vyskytli sa maximálne jeden až tri prípady ročne. Teraz však zaznamenávame výskyt tohto ochorenia roztrúsene u detí, ako aj u dospelej populácie, zatiaľ bez epidemiologickej súvislosti. A to nielen u ľudí, ktorí žijú v prostredí s nižším hygienickým štandardom, ale aj u ľudí, ktorí rozhodne nežijú v takomto prostredí. Nedá sa presne určiť, kde sa nakazili, asi najpravdepodob­nejšie v dopravnom prostriedku alebo zariadení, ktoré navštevuje veľa ľudí,“ opisuje situáciu vedúca odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Avdičová. Dodáva, že typickým obdobím zvýšeného výskytu žltačky je nielen leto, ale najmä jeseň, keď sa deti vracajú do škôl, a ak je niekto nakazený, vírus sa rýchlo rozšíri.

Žltačka patrí medzi ochorenia, ktorým hovoríme choroba špinavých rúk. Tento názov vznikol podľa spôsobu prenosu. Vírus sa do vonkajšieho prostredia totiž vylučuje stolicou a do tela sa dostáva ústami, teda cestou špinavých rúk alebo znečistenej potravy. K znečisteniu rúk môže dôjsť pri dotýkaní sa rôznych predmetov, ako sú tyče v autobuse, nákupné vozíky alebo kľučky na dverách. Potrava môže byť infikovaná aj rukami osoby, ktorá stravu pripravovala.

Inkubačný čas je obdobie, ktoré uplynie od nakazenia sa po prvé príznaky ochorenia. Je veľmi dlhý, trvá 15 až 50 dní. V prvom štádiu sa žltačka môže prejaviť ako chrípkové ochorenie alebo angína. V druhom štádiu je v popredí nechutenstvo, bolesti pod pravým rebrovým oblúkom či tráviace ťažkosti, žlté sfarbenie očných bielok a pokožky. Je to štádium s príznakmi poškodenia pečene. „Ak niektoré z týchto príznakov zistíme, navštívime praktického lekára, ktorý urobí klinické vyšetrenie. Podľa výsledkov potom rozhodne, čo ďalej. Pečeň môže byť totiž postihnutá aj z užívania liekov či nadmerného užívania alkoholu,“ radí Avdičová.

Ako preventívnu ochranu odporúča predovšetkým dodržiavanie zásad osobnej hygieny, v ktorej dominuje umývanie rúk a dodržiavanie hygienických zásad pri príprave a manipulácii s potravinami a pitnou vodou. Účinné je tiež očkovanie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #žltačka