Petržalskú plaváreň už testujú prví návštevníci

Petržalčania sa dočkali. Novú plaváreň v bratislavskej mestskej časti už testujú prví návštevníci. Po dvoch týždňoch skúšobnej prevádzky a vychytaní posledných múch ju 5. septembra otvoria verejnosti. Celý projekt vyšiel na 4,2 milióna eur a denne môže plaváreň navštíviť približne 600 ľudí.

23.08.2016 13:22 , aktualizované: 17:23
plávareň, Petržalka, otvorenie Foto: ,
Novú plaváreň v Petržalke slávnostne otvorili. Prípadné slabé miesta by mali odstrániť do 5. septembra, keď oficiálne plaváreň otvoria pre verejnosť.
debata (3)

„Je priestranná, vkusne zariadená a poskytuje priestor nielen pre plavcov ale aj rodiny s deťmi. Jej otvorením sa určite zvýši kvalita života v Petržalke, len je otázne, či jedna plaváreň v tejto mestskej časti stačí a či v budúcnosti nebude permanentne preplnená,“ zhodnotil jeden z prvých testujúcich Ľuboš.

Bazény vyskúša 300 plavcov

Dvadsaťpäťmetrový plavecký bazén, whirpool, detský a zážitkový bazén, sauny a rôzne atrakcie v ešte novotou voňajúcich priestoroch plavárne dnes uviedli zatiaľ do skúšobného života predstavitelia mestskej časti, župy, stavebnej spoločnosti a krstný otec, olympijský medailista Matej Beňuš.

Poobede si ju už vyskúšala prvá stovka testujúcich plavcov. Keďže o testovanie bol veľmi veľký záujem, Petržalka vyžrebovala namiesto pôvodne plánovaných 150 až 300 obyvateľov, ktorí budú tri dni skúšať a potom dotazníkmi hodnotiť kvalitu plavárne.

Petržalská plaváreň.
Petržalská plaváreň.
+3Petržalská plaváreň.

„Nepredpokladáme, že by mohli byť vážnejšie problémy, ale predsa je to dosť zložitý komplex, čo sa týka personálu aj prevádzky, takže sme sa rozhodli, že spravíme skúšobnú prevádzku,“ vysvetlil prednosta Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava- Petržalka Miroslav Štefánik.

Ako doplnil, v priestoroch plavárne je použitá najmodernejšia technológia, bazény sú z nerezu, čím sa znižujú prevádzkové náklady a náklady na údržbu. Denne sa v plavárni môže vystriedať 600 návštevníkov, s momentálnou kapacitou 170 ľudí na mieste v rovnakom čase. Ceny vstupného sú rozdelené na časy silnej a slabej prevádzky. Jeden dospelý si zapláva 90 minút buď za štyri eurá v slabej prevádzke alebo za päť eur v silnej prevádzke.

Pre študentov aj seniorov vo vyhradenom čase zdarma

„Plaváreň financuje mestská časť a riadi ju spoločnosť, ktorá je založila mestská časť, čiže nejdeme podnikať a vytvárať veľké zisky, ale na druhej strane chceme, aby bola plaváreň sebestačná, aby sme ju nemuseli dotovať na úkor iných verejných funkcií, ako sú sociálne skupiny či deti. Aj z tohto dôvodu budeme robiť pravidelné vyhodnotenie cenovej politiky. Ak budeme pri tomto cenníku dosahovať zisk, tak prvé, čo urobíme, je, že cenu budeme znižovať,“ doplnil Štefánik.

Celý projekt stál 4,2 milióna eur bez DPH. Väčšinu financovala mestská časť z vlastných zdrojov a z úveru. Bratislavský samosprávny kraj prispel polmiliónovou dotáciou. V rámci príspevku si stanovil aj podmienku.

„Bratislavská župa v rámci dotácie trvala na tom, a našla pochopenie v miestnom zastupiteľstve aj u pána starostu, aby študenti z našich škôl, vyše 60 škôl v rámci celej župy, a rovnako aj zdravotne postihnutí seniori z celého kraja mohli zadarmo v určených hodinách chodiť na túto plaváreň,“ spresnil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Pôvodne plánovala mestská časť otvorenie plavárne skôr, podľa starostu stavbu zdržali výberové konania, riešenie nečakaných situácií pri stavbe, aj rozhodnutie mať v zariadení vlastných zamestnancov.

Novú plaváreň hodnotí pozitívne aj Petržalčan Peter. „V našom meste spočítame verejné plavárne na prstoch jednej ruky, preto je dobré, že sa konečne otvára tá v Petržalke. Skôr ako nerezový bazén, by som však uvítal, keby bol väčší,“ povedal Petržalčan.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #plaváreň