Nesrovnal informoval GP o stave petície proti hazardu

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal informoval vedenie Generálnej prokuratúry SR o aktuálnom stave petície proti hazardu a ďalších krokoch v príprave všeobecne záväzného nariadenia na obmedzenie hazardu v Bratislave.

24.08.2016 18:10
mestské zastupiteľstvo, Nesrovnal Foto: ,
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
debata (12)

Urobil tak po tom, ako hlavné mesto minulý týždeň podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestných činov v súvislosti s chýbajúcimi petičnými hárkami petície proti hazardu. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanova.

"Považoval som za potrebné informovať o aktuálnom stave vedenie Generálnej prokuratúry SR aj osobne. Preto som v utorok hovoril s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom a dnes aj s jeho námestníkmi Petrom Šufliarskym a Reném Vanekom o tom, že v príprave všeobecne záväzného nariadenia pokračujeme a že to, čo sa stalo, nás v boji proti hazardu v Bratislave nezastaví.

Bratislavčania totiž jednoznačne deklarovali, že hazard v meste presiahol únosnú mieru,“ povedal Nesrovnal. Vedenie Generálnej prokuratúry SR potvrdilo, že trestné oznámenie eviduje a zaoberá sa ním.

Nesrovnal ako štatutárny zástupca hlavného mesta SR Bratislavy a súčasne ako predseda petičného výboru petície proti hazardu podal minulý týždeň trestné oznámenie. Ako uviedol v trestnom oznámení, skutková podstata trestného činu sa naplnila nielen tým, že je rozdiel medzi vyzbieraným počtom hárkov a fyzickým stavom hárkov, ale rovnako tým, že manipulácia s podpisovými hárkami bola protiprávna. Ten, kto s nimi manipuloval, totiž nie je oprávnený nakladať s osobnými údajmi ľudí, ktorí sa pod petíciu podpísali.

Skokanová zároveň uviedla, že na úrade pokračuje interná kontrola nakladania s podpisovými hárkami. Cieľom je podrobne skontrolovať celý proces manipulovania s hárkami od doručenia do podateľne, až do času fyzickej kontroly hárkov na oddelení petícií a sťažností. To isté má teraz zdokumentovať aj petičný výbor.

Vzhľadom na to, že ide o špecifickú petíciu, ktorá vyžaduje inú kontrolu ako štandardné petície, obrátilo sa hlavné mesto na orgány štátnej správy o usmernenie pri vybavovaní tejto petície.

Podľa inštrukcií hlavné mesto teraz zabezpečí spracovanie údajov z petičných hárkov do komplexného zoznamu, ktorý bude podkladom na skontrolovanie náležitostí petície – skontrolujú trvalý pobyt a vek podpísaných, pretože podľa zákonných podmienok petíciu proti hazardu musí podpísať 30 percent obyvateľov obce nad 18 rokov.

Po kontrole výsledok petície predložia na rokovanie samosprávnych orgánov – komisiám mestského zastupiteľstva hlavného mesta, Mestskej rade hlavného mesta a Mestskému zastupiteľstvu hlavného mesta. Následne budú môcť prijať VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave.

Z odovzdanej petície proti hazardu v Bratislave zmizlo 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku je 16 – 17 podpisov. Petičnému výboru sa podarilo vyzbierať 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Na to, aby bola petícia úspešná, samosprávy potrebovali vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Generálna prokuratúra #Ivo Nesrovnal #petícia proti hazardu