Hubársky rajón na Záhorí sa scvrkol

V čase hubárskej sezóny prišli zberatelia o jedno z najobľúbenejších miest na západnom Slovensku. Vo vojenských lesoch na Záhorí už niekoľko dní vykonávajú lesníci chemický postrek proti premnoženým pahúseniciam. Mnohých hubárov to zaskočilo, pretože o postreku nevedeli a pýtajú sa, či sa s tým nedalo počkať. Navyše niektorí ochranári tvrdia, že prípravok Vaztak 10 EC, ktorý má škodcu vyhubiť, obsahuje aj karcinogénnu látku.

25.08.2016 17:00
hrib hriby Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

V borovicových lesoch na Záhorí sa kalamitne premnožila pahúsenica hrebenárky borovicovej, ktorá sa živí ihličím. Škodca napadol vo vojenskom priestore viac ako tisíc hektárov. Stalo sa tak v priebehu krátkeho obdobia. Lesníci teraz používajú chémiu, aby hrebenárku zlikvidovali. Milovníci húb tak musia sledovať nielen to, či v lesoch prebieha nejaká vojenská činnosť, ale najnovšie aj to, kde sa pohybujú.

Pozemný chemický postrek sa vykonáva na štyroch väčších plochách s celkovou rozlohou asi 500 hektárov v katastrálnych územiach Riadok, Obora, Červený kríž a Nivky (medzi Malackami, Veľkými Levármi, Studienkou a Rohožníkom).

„Rástli tu krásne kuriatka, ale pri odchode z lesa som musela celý košíček vysypať, lebo som si všimla ten miniatúrny oznam o postreku a zákaze zbierania všetkých lesných plodov. Bol pripnutý na strome. Keby nám bolo zle, čudovali by sme sa, že čo sme to nazbierali a ani by to z húb nebolo,“ napísala pred pár dňami na portáli nahuby.sk pani Zuzana. Potvrdila, že les je plný húseníc.

Ministerstvo obrany hovorí, že si splnilo zákonom stanovenú oznamovaciu povinnosť. Štátny podnik Vojenské lesy a majetky, ktorý v oblasti hospodári, informoval okolité samosprávy deň pred začiatkom postrekov. V Rohožníku vysielali oznam v rozhlase, zverejnili ho aj na webe a na úradnej tabuli. „Domáci to zväčša dodržiavajú, problém je skôr s cezpoľnými z okolia Bratislavy a Trnavy. Síce vedia, že ide o vojenské priestory, no nedajú si tú námahu, aby si zistili informácie či už zo stránky ministerstva, alebo blízkych obcí,“ myslí si starosta obce Peter Švaral.

zväčšiť Infografika Foto: Pravda
Vojenské lesy na Záhorí Infografika

Keďže ide o kalamitnú situáciu, ktorú bolo treba čo najrýchlejšie riešiť, upozornenie na postreky nemohlo prísť podľa neho skôr. „My sme o tom informovali na našom webe a sociálnej sieti. Viem, že sú oznamy aj priamo na mieste," dodáva hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová. Podľa nej sa však nedá úplne vylúčiť, že tam človek zablúdi bez toho, že by si ich všimol.

Čo by sa človeku mohlo stať po požití postriekaných plodov? Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, upozorňuje na to, že Vaztak obsahuje látku cypermetrín, ktorá môže mať karcinogénne účinky. Nebezpečný je nielen pre zvieratá, ale aj pre človeka. „Máme na to vedecké štúdie, ktoré dokazujú, že cypermetrín môže narúšať hormonálnu sústavu už pri minimálnych množstvách a môže spôsobiť aj rakovinu. Zvlášť citlivé sú na to plody cicavcov.“

Poškodenie napadnutých stromov je podľa ministerstva obrany také rozsiahle, že hrozí odumretie veľkého množstva borovicového porastu. Mohli lesníci zareagovať skôr, prípadne vykonať postrek až po odznení hubárskej sezóny? Odborníci z Lesníckej ochranárskej služby v Banskej Štiavnici hovoria, že pahúsenice hrebenárky dokážu poškodiť obrovskú časť lesa za krátky čas. Náznaky ich premnoženia zbadali na Záhorí v polovici augusta.

„V lese môže byť aj miliarda malých pahúseníc, ktoré však v korune stromov spočiatku nie je vidno. O tri dni tam prídete a ihličie je preč. Pahúsenice rastú každý deň a spotrebúvajú tak čím ďalej, tým viac ihličia. Kalamitné premnoženie pahúseníc tak môže byť lesníkmi spozorované aj po jednom až dvoch týždňoch od začiatku poškodenia ihlíc,“ hovorí Milan Zúbrik.

Odložiť postreky kvôli hubárskej sezóne by bolo podľa odborníkov riskantné. „Tým, že ich teraz zabijú, pahúsenice sa nevyvinú do štádia dospelej hrebenárky a nezaložia novú generáciu, ktorá by ohrozovala lesy na budúci rok. Museli ich zlikvidovať, kým sú na strome, v pôde by to bolo už takmer nemožné,“ dopĺňa Andrej Kunca.

Hrebenárka sa tu môže v budúcnosti vyskytnúť opäť, podľa Zúbrika to súvisí s populačnou dynamikou hmyzu. Bez pomoci môžu stromy bez ihličia zahynúť. „Regenerácia ihličnatých drevín je ťažšia ako pri listnatých stromoch,“ dodáva Zúbrik.

Zákaz zberu lesných plodov platí do 24. septembra. Súvisí to s ochrannou dobou 28 dní, ktorú treba dodržať po použití postreku. Plocha, kde zákaz platí, je podľa hovorkyne ministerstva obrany Danky Capákovej po svojom obvode viditeľne označená tabuľkami upevnenými na stromoch v širšom okruhu na všetkých prístupových lesných cestách. Mimo tejto oblasti nie je zber lesných plodov, teda aj húb, obmedzený.

Pri postreku použili prípravok Vaztak 10 EC. Koncentrácia postrekovej kvapaliny závisí podľa Capákovej od druhu škodcu a tiež od spôsobu použitia prípravku. Vaztak sa bežne používa aj na ochranu poľnohospodárskych kultúr a plodín. „Ide o riadne registrovaný prípravok uvedený v Zozname autorizovaných prípravkov na ochranu rastlín a prípravkov na ochranu rastlín povolených na paralelný obchod,“ pripomína hovorkyňa.

Na sociálnych sieťach kolujú fotografie nielen s mŕtvymi pahúsenicami, ale aj ďalším hmyzom. „Nebol som tam, no predpokladám, že to vplýva najmä na hmyz, ktorý sa vrhol na pahúsenice," hovorí riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Záhorie Dušan Valachovič. Na väčšie živočíchy, ako sú vtáky, by to podľa neho nemalo mať vplyv. Vaztak je podľa ochranára syntetický pyretroid, ktorý bol vyvinutý na báze prírodnej obrannej látky, ktorú obsahujú chryzantémy.

Valachovič si myslí, že premnoženie hrebenárky lesníkov zaskočilo. „Podľa mojich informácií tu bola naposledy premnožená asi pred 70 rokmi. Na Záhorí s tým nemajú skúsenosť. Budúci rok by sa mali lepšie pripraviť a použiť nejaké biologické látky, aby na to išli citlivejšie,“ dodáva riaditeľ Správy CHKO Záhorie.

Pri biologickej ochrane sa využívajú napríklad baktérie alebo vírusy. „Na Slovensku nie je pre rok 2016 registrovaný do lesov žiadny biologický prípravok proti hrebenárke," vysvetľuje Kunca. Zúbrik dopĺňa, že pre budúci rok budú hľadať lesníci možnosť, ako aplikovať ekologickejší prípravok.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Záhorie #huby #postrek