Banskobystrická župa poskytne gymnáziu v Revúcej 30-tisíc eur

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba súhlasil s dofinancovaním Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej na tento rok sumou 30-tisíc eur z rozpočtu kraja, uviedol riaditeľ úradu BBSK Milan Uhrík.

31.08.2016 18:44
prvé slovenské literárne gymnázium Foto:
Budova 1. slovenského literárneho gymnázia v Revúcej.
debata (23)

Ide o reakciu na poskytnutie finančnej pomoci revúckemu gymnáziu zo strany ministerstva školstva. Ministerstvo v utorok vydalo tlačovú správu, v ktorej informuje, že z historického a národného hľadiska mimoriadne významná tradícia bývalého Prvého slovenského gymnázia v Revúcej tvorí neoddeliteľnú súčasť slovenskej histórie a kultúrneho dedičstva a je dôležité zachovať ju.

Rezort školstva prispeje preto na podporu činnosti tohto gymnázia sumou 20-tisíc eur. Ako ďalej informoval Milan Uhrík, vedenie BBSK zároveň súhlasilo s udelením výnimky pre otvorenie prvej triedy s nízkym počtom žiakov, keďže sa na financovaní tejto školy spolupodieľa aj ministerstvo.

Do prvého ročníka Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej sa hlási len deväť žiakov. Na celej škole ich je dokopy len 29. Prevádzka tohto gymnázia je tak pre kraj výrazne stratová a finančne veľmi ťažko udržateľná, napriek tomu hľadá všetky spôsoby, ako toto gymnázium celonárodného významu zachrániť.

Dotácia z ministerstva školstva však postačí na preklenutie finančných problémov gymnázia len na tento kalendárny rok. Na budúci rok bude potrebné školu znovu dofinancovať sumou približne 100-tisíc eur, ktoré kraj v rozpočte pre školstvo nemá. Čiže, ak má Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej do budúcna prežiť, tak znovu bude potrebné spolufinancovanie z ministerstva školstva.

„Vedenie BBSK bude preto trvať na presťahovaní Prvého slovenského literárneho gymnázia do budovy Gymnázia Martina Kukučína v Revúcej, ktoré patrí takisto pod samosprávny kraj a kde je dostatok priestoru pre obidve gymnáziá. Ušetria sa tým nemalé finančné prostriedky, ktoré, snáď, pomôžu Prvému slovenskému literárnemu gymnáziu prežiť toto kritické obdobie a pokračovať v tradícii literárneho vzdelávania,“ uviedol Uhrík.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #Revúca