V Bielych Karpatoch prekvapil hubára maco

Vybral sa na hríby a natrafil na medveďa hnedého. Šelma sa v oblasti Bielych Karpát sem-tam vyskytne, no jej návšteva je tu zriedkavá a nepravidelná. Zrejme sem prešla z Kysúc či hornej Oravy. Medveďa vraj videli neďaleko obce Červený Kameň aj pred necelým mesiacom.

06.09.2016 15:00
Biele Karpaty, les, medved, hubár, červený kamen Foto:
Hubára prekvapil v Bielych Karpatoch huňatý obyvateľ lesa.
debata (16)

Hubára prekvapil maco pred niekoľkými dňami. Chlpaté zviera zvečnil aj na fotografii, ktorú zverejnili na stránke obce na sociálnej sieti. Ako stretnutie prebiehalo, sme sa nedozvedeli. Hubár s nami hovoriť nechcel. Podľa starostu Jozefa Bartoša naďabil muž na medveďa v lokalite Strošov. „Je to niekoľkohektárový les. Na jeho kraji je bývalá hájovňa, kde žije jedna rodina, o pár metrov ďalej žije druhá rodina,“ hovorí starosta. Medveď sa už v okolí dediny potuloval. „Z času na čas je ich tu vidno,“ potvrdzuje Bartoš.

Podľa jeho informácií sa tak stalo aj niekoľko týždňov predtým, ako ho videl hubár. Zdôraznil však, že táto informácia nie je potvrdená. „V lese Brezová pri Vršatskom Podhradí zbadali chlapi asi 80-kilogramového medveďa. Boli tam ubytovaní v chatke. Mal im zjesť aj desiatu,“ hovorí starosta. „V Bielych Karpatoch sa medvede objavia len sporadicky a nepravidelne,“ hovorí riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Biele Karpaty Drahomír Stano.

Ochranári sa tu s medveďom zatiaľ osobne nestretli. „Pred niekoľkými rokmi sme riešili len škody, ktoré spôsobil,“ približuje Stano. Zatúlať sa sem môže medvedica s mláďatami či mladé medvede. Do Bielych Karpát prechádzajú z Kysúc či hornej Oravy, kde sú podľa Stana stabilné populácie tejto šelmy. „Prejdú v podstate cez Lyský priesmyk a sú tu.“

Chlpáče sa do oblasti dostanú zvyčajne tak, že keď sa mláďatá stanú pre starších konkurenciou, tak ich zo svojho teritória vyženú. „Mladé medvede sa potom dostanú na okraj areálu výskytu, kde sa snažia nájsť svoj priestor, kde by sa uživili. Potom sa vrátia naspäť, lebo sa im napríklad zlepšia podmienky, idú si napríklad hľadať samicu alebo ich niekto odloví,“ dopĺňa riaditeľ.

Keďže sa tu medvede vyskytujú len v malom počte a zriedka, pre ochranárov z CHKO Biele Karpaty nie sú hlavnou témou. „Pre verejnosť to však okrajové nie je, preto Štátna ochrana prírody SR chystá projekt v rámci cezhraničnej spolupráce s moravskou stranou, kde by sme monitorovali veľké šelmy, pravdepodobne medveďa, rysa a vlka, možno aj divú mačku, aby sme o nich mali podrobnejší prehľad,“ prezrádza Stano.

Podľa neho ide o projekt na najbližšie dva-tri roky. Zatiaľ však nie je schválený. Keďže má ísť o cezhraničnú spoluprácu, zapojilo by sa doň viacero subjektov, teda aj ďalšie chránené krajinné oblasti pri hraniciach Strážovské vrchy či Kysuce.

Občasný pobyt medveďa v Bielych Karpatoch potvrdzuje aj predseda Slovenského poľovníckeho zväzu Imrich Šuba. „Pravdepodobne ide o dvojročného jedinca,“ usudzuje na základe zaslanej fotografie, ktorú vyhotovil hubár pri Červenom Kameni.

Medvede sa môžu objaviť aj mimo svojho prirodzeného teritória. Príkladom je medveď Iwo, ktorý sa v roku 2015 vybral po zimnom spánku na Hrebienku vo Vysokých Tatrách až do Maďarska, čím začiatkom mája toho roku spôsobil rozruch. Pokiaľ ide o dĺžku prejdenej trasy, Iwa označujú za unikát, ktorý búra mýty o teritorialite medveďov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Červený kameň #medveď #hubár #Biele Karpaty