Na budovu Majáka nádeje v Bratislave vyhlásili dražbu

Na budovu neziskovej organizácie Majáka nádeje na Karpatskej ulici v Bratislave vyhlásili dražbu. Tá sa uskutoční v piatok 9. septembra a bratislavská mestská časť Staré Mesto tak môže prísť o nehnuteľnosť vo svojom vlastníctve. Na tlačovej konferencii to povedal starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Radoslav Števčík.

07.09.2016 14:59
majak nadeje, karpatská Foto: ,
Krízové centrum Maják nádeje poskytuje ubytovanie, poradenstvo a aj ambulantné služby obetiam domáceho násilia a matkám, ktoré sa ocitli v krízovej situácii.
debata (6)

“Mestská časť Staré Mesto v tejto veci urobila všetky kroky, ktoré mohla urobiť, ktoré zákon umožňoval, aby predišla vzniknutej situácii a teda, že v piatok 9. septembra bude majetok mestskej časti predaný,“ povedal starosta Števčík.

Zároveň dodal, že potom, čo partner mestskej časti Majáka nádeje, občianske združenie Priatelia, bývalá Nadácia Markíza, a jej štatutár, bývalý majiteľ a riaditeľ Televízie Markíza Pavol Rusko defraudoval, čiže spreneveril finančné prostriedky Majáka nádeje, pristúpilo Staré Mesto ešte v novembri 2015 k tomu, aby ukončilo partnerský vzťah s občianskym združením Priatelia a teda, aby bola nezisková organizácia Maják nádeje zrušená.

Dňa 16. novembra 2015 mestské zastupiteľstvo Starého Mesta schválilo uznesenie, aby bola doručená žaloba o zrušení, likvidácii Majáku nádeje. Okresný súd Bratislava I však o zrušení neziskovej organizácie Majáka nádeje do dnešného dňa nerozhodol. Následným konaním riaditeľa Pavla Ruska, ktorý sa zaviazal voči nehnuteľnosti na Karpatskej ulici pôžičkou vo výške 600-tisíc eur, vznikol Majáku nádeje dlh a vydali na neho exekúciu.

Podľa starostu Radoslava Števčíka sa mestská časť Staré Mesto na verejnej dražbe o nehnuteľnosť na Karpatskej ulici nemôže zúčastniť, aj keď má na ňu predkupné právo. “Mestská časť by musela zložiť zábezpeku vo výške 350-tisíc eur, aby sa do dražby mohla zapojiť, tieto peniaze však Staré Mesto momentálne k dispozícii nemá. Navyše nevidíme dôvod, aby sme sa uchádzali o nehnuteľnosť, ktorú považujeme za svoju,“ vysvetlil Števčík. O pozastavení alebo úplnom zrušení dražby nehnuteľnosti na Karpatskej ulici môže rozhodnúť jedine Okresný súd Bratislava I.

Krízové centrum Maják nádeje poskytuje ubytovanie, poradenstvo a aj ambulantné služby obetiam domáceho násilia a matkám, ktoré sa ocitli v krízovej situácii. Zároveň sa starajú aj o zanedbávané, zneužívané, týrané deti alebo deti s problémami, ktoré do krízového centra umiestnili na základe rozhodnutia súdu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #Maják nádeje