V Turzovke sa učia, kde sa dá

V dielni alebo v zborovni, aj tam sa učia žiaci Základnej školy v Turzovke. Ich nový školský rok sa začal v provizórnych podmienkach pre nedokončenú strechu na jednej z budov, kde majú triedy starší žiaci. Opravovať sa má až do novembra, ale samospráva dúfa, že v polovici septembra sa žiaci už vrátia do svojich tried.

08.09.2016 14:27
škola, Turzovka Foto: ,
Školský pavilón A je aj po začatí nového školského roku stále staveniskom.
debata

„Samospráva ubezpečovala všetkých vrátane rodičov, že stavba nijako neovplyvní začiatok nového školského roka a všetko sa stihne ukončiť do 31. augusta,“ píšu v liste adresovanom médiám nespokojní rodičia turzovských školákov.

V pavilóne s nedokončenou strechou je 12 tried a tri odborné učebne. Keďže je aktuálne staveniskom, žiakom museli hľadať a vytvoriť náhradné triedy a využili pritom naozaj všetky priestory, ktoré sú v ostatných školských pavilónoch. „Majú stiesnené priestory. V niektorých miestnostiach neboli ani tabule, takže pedagógovia musia improvizovať,“ hovorí vychovávateľka Danica Janišová.

zväčšiť Žiaci ôsmeho ročníka sú dočasne v školskej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
škola, Turzovka Žiaci ôsmeho ročníka sú dočasne v školskej kuchyňke.

Siedmaci sa učia v školskej knižnici, ôsmaci v kuchynke a deviataci napríklad v dielni. Sedia za vysokými stolmi so zverákmi, ktoré sú z bezpečnostných dôvodov zabalené. „Pokiaľ sú tu deti dve vyučovacie hodiny v rámci predmetu technickej výchovy a pracujú pod dohľadom učiteľa, tak je to niečo úplne iné, ako keď sú tu celý deň od rána až do pol druhej. Takže treba kvôli ich bezpečnosti zosilnený dozor. Veci, ktoré sú nebezpečné, sú zabalené, aby ich nelákalo používať ich,“ približuje učiteľka deviatakov Elena Janteková.

Strecha na školskom pavilóne bola v havarijnom stave. Zvyčajne sa opravy zvyknú robiť cez prázdniny, no samospráva nastavila dlhšie termíny a na opravu strechy vymedzila čas päť mesiacov, od júla až do konca novembra.

zväčšiť Deviataci majú zatiaľ triedu v učebni... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
žiaci, Turzovka Deviataci majú zatiaľ triedu v učebni technickej výchovy.

„Keďže chceme, aby sa tam vyučovalo, tak sme urobili opatrenia, aby zhotoviteľ diela práce urýchlil a pripravil priestory pre deti do konca mesiaca augusta. Ja som bol v tom, že strecha bude nadkrytá a deti sa tam budú môcť nasťahovať. Ale vzhľadom na to, že posledné dni boli daždivé, stavba sa predĺžila,“ uviedol primátor Turzovky Ľubomír Golis. Do mnohých tried cez odkrytú strechu zatieklo a stále sú navlhnuté steny, ktoré tiež bude treba dať do poriadku okrem strechy.

„Sú zatečené niektoré učebne, kancelárie a chodby,“ povedala riaditeľka Základnej školy v Turzovke Terézia Šupolová. Riaditeľka si nevie predstaviť, že by provizórna situácia v škole mala trvať dlhšie obdobie. Primátor Turzovky verí, že provizórium na škole sa skončí do dvoch týždňov a 19. septembra sa žiaci vrátia do bežných školských tried. Základnú školu v Turzovke navštevuje 620 žiakov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #regióny #Žilinský kraj