Kraj súhlasil s vytvorením Národného parku Podunajsko

Krajskí poslanci súhlasia s vytvorením Národného parku Podunajsko. Rozhodli tak na Zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

09.09.2016 14:18
debata (1)

„V Bratislavskom kraji chceme chrániť lužné lesy a okolie Dunaja, ktoré je vzácne nielen pre obyvateľov Bratislavy, ale pre celý kraj. Po 30 rokoch, keď po prvý raz vznikla myšlienka vytvoriť Národný park Podunajsko, pokračujeme v tejto iniciatíve. Chceme tak nielen chrániť prírodu, ale zároveň si želáme, aby ju navštevovalo čoraz viac ľudí. Základná myšlienka je teda viac ľudí, väčšia ochrana. Inšpirovali sme sa v susednom Rakúsku, kde Národný park Donau-Auen patrí medzi najväčšie turistické lákadlá. Bratislavský kraj sa hlási k idei vytvorenia národného parku a zároveň sa zaviazal, že vytvorí dokument, v ktorom bude všetko to, čo v parku chceme mať,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Iniciatíva zdola

Podľa podpredsedu krajskej samosprávy Martina Berta je schválenie vyhlásenia Národného parku Podunajsko výsledkom diskusií nielen s občianskymi združeniami, ale aj s laickou i odbornou verejnosťou. Kladné stanovisko k vytvoreniu Národného parku Podunajsko vyjadrila aj Slovenská akadémia vied (SAV), Univerzita Komenského a ďalšie partnerské národné parky v Rakúsku, Maďarsku a Česku.

„A toto je dôležité, pretože iniciatíva vychádza zdola, napríklad od starostov jednotlivých bratislavských mestských častí, a nie zhora, ako to bolo vo väčšine prípadov v zahraničí, keď národný park bol vyhlásený vládou. Našou snahou je, aby sme našli kompromisné riešenie, teda ochranu prírody na jednej strane a na druhej strane však to, aby sa nezastavili rozvojové impulzy,“ doplnil Berta.

Ochrana lužných lesov

Národný park Podunajsko na území BSK má podporiť zachovanie a rozširovanie biotopov lužných lesov. Bude zahŕňať už existujúce chránené územia a pripravované chránené územia vyhlásené v súlade s plnením medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky pri vstupe do EÚ podľa Smernice o biotopoch.

Národný park Podunajsko by bol spojený s prihraničnými národnými parkami v Česku, Maďarsku a Rakúsku. V susedných krajinách sa na toku Dunaja nachádza niekoľko národných parkov – rakúsky Donau-Auen, maďarské Dunaj – Ipeľ a Dunaj – Dráva a české Podyjí. Ochranári zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny sa snažili o vytvorenie Národného parku Podunajsko už od roku 1986, v roku 1987 návrh na jeho zriadenie poslali vtedajšej vláde Slovenskej socialistickej republiky. V ňom ochranári píšu o nutnosti zabezpečenia veľkoplošnej ochrany jedinečnej dunajskej krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dunaj #národný park #podunajsko