Dunajská Streda: Kapitána havarovanej výletnej lode obvinili

Kapitána výletnej lode, ktorá cez víkend pri Vojke nad Dunajom narazila do ochrannej hrádze, obvinili zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Informovala o tom trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

12.09.2016 15:43 , aktualizované: 20:49
nehoda, výletná loď, Dunaj, Vojka Foto: ,
Výletná loď so švajčiarskou vlajkou a 160 ľuďmi na palube narazila cez víkend do hrádze na Dunaji.
debata

Rumunskému kapitánovi namerali 0,28 mg/l alkoholu, čo je v prepočte vyše pol promile. Neskôr mu v nemocnici namerali 0,20 mg/l alkoholu. Hovorkyňa však vysvetlila, že tým sa nedopustil trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Hranica trestnej zodpovednosti je tam jedno promile, vysvetlila. Polícia preveruje možnosť, že kapitán zaspal.

Výletná loď „MS Anesha“ plávajúca pod švajčiarskou vlajkou narazila do ochrannej hrádze rieky v prívodnom plavebnom kanáli rieky Dunaj. Plavili sa po trase Viedeň – Budapešť a na palube bolo v čase nárazu približne 200 osôb, vrátane personálu. Ako dodala Linkešová, za spôsobenie značnej škody hrozí v zmysle zákona trest na dva až päť rokov. Škody na poškodenej hrádzi odhadli na viac ako 60-tisíc eur. Po výsluchu obvineného nebol dôvod na jeho zadržanie.

V utorok začnú práce na poškodenej hrádzi, zastavia plavbu

Slovenský vodohospodársky podnik začne od utorka práce na poškodenom úseku brehu Dunaja pri Vojke, ktoré v nedeľu poškodila loď Anesha. Informoval o tom hovorca podniku Pavel Machava. Oprava si vyžiada zastavenie plavby na Dunaji. Mimo prevádzky bude aj kompa medzi Vojkou a Kyselicou, informoval hovorca.

Poškodený breh by mali opraviť v priebehu utorka, predpokladaný termín ukončenia prác je vo večerných hodinách. Loď narušila hrádzu na pravom brehu Dunaja, prerazila asfaltovú vrstvu a izolačnú vrstvu po štrk. Vodohospodári pre opravu zároveň znížia hladinu vody v prívodnom kanáli a zdrži na Vodnom diele Gabčíkovo. Následne plánujú postupné zvyšovanie hladiny na pôvodnú úroveň, dodal hovorca.

debata chyba
Viac na túto tému: #výletná loď