Na martinskej ferrate sa začali dni pokoja

Martinská ferrata je od dnes (19.9.) uzavretá. Turisti sa však na obľúbený chodník z Martina na Martinky nedostanú len pár týždňov, sprístupnený bude zase od novembra.

19.09.2016 16:02
ferrata Foto: ,
Od polovice septembra do konca októbra je ferratový chodník z Martina na Martinské hole uzavretý. Turisti sa naň môžu vrátiť opäť od novembra.
debata (1)

Ferrata sa uzatvára vždy na jeseň a jar, dokopy na štvrťroka. Je to výsledok dohody úradov s urbárom a poľovníkmi, ktorí vyžadovali obmedzenia kvôli ochrane lesnej zveri. Jesennú uzáveru chodníka chcú chlapi z horskej služby a Skialp klubu Kriváň využiť na úpravy a opravy chodníka. „Počas uzávery budeme robiť veľkú údržbu ako každý rok. Stupačky, ktoré sa kývu, opravíme, ešte pred zimou nám treba natiahnuť laná,“ uviedol príklady František Časo z Horskej záchrannej služby Veľká Fatra.

Ferratový chodník na Martinské hole si za tri roky existencie získal tisícky priaznivcov náročnejšej turistiky. Od otvorenia na jeseň 2013 zaistenými chodníkmi prešlo približne 17-tisíc ľudí. „Napríklad od nového roku až do začiatku leta tam bolo 2 800 ľudí, ktorí sú zapísaní v návštevnej knižke,“ hovorí Časo. Veľká návštevnosť bola aj počas leta a najmä posledné dni pred jesennou uzáverou. „Vidieť, že mnoho ľudí navštevuje slovenské hory,“ dodal.

Trasa je otvorená aj počas zimy, vtedy je však náročnejšia a turisti musia byť opatrní a nemali by zabudnúť na potrebný výstroj – čakan, mačky, prilbu, potrebný je ferratový set. Treba sledovať informácie horskej služby v akom stave je chodník a koľko je tam snehu.

Chodník zatraktívnil Martinské hole najmä počas letnej sezóny. Horskí záchranári ho budovali zo sponzorských príspevkov, dobrovoľníci tam odpracovali tritisíc brigádnických hodín. Celá trať má približne päť kilometrov. Nástupné miesto je z Martina – Strání. Ferratový chodník vedie kaňonom Pivovarského potoka cez strmé skaly, popri kaskádach, menších či väčších vodopádoch. Turistom pri výstupe zaistenou časťou pomáhajú rebríky, stupačky a laná. Podľa obtiažnosti sú dve možnosti výstupu – B a C (ťažšia verzia).

Martinská ferrata sa uzatvára na jar 15. 4. – 31. 5. a na jeseň 15. 9. – 31. 10. Od novembra bude chodník opätovne sprístupnený. V tom období sa začne zimná uzávera chodníkov v inom horstve, vo vysokohorskom prostredí Tatier.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Martinské hole #uzávera #ferrata #ferratový chodník