Stožiar v ceste. V Seredi je to už druhý kiks

Sereď môže zrejme súťažiť o titul mesta kuriozít. Elektrický stožiar tu stojí na netradičnom mieste, zaberá jeden pruh cesty v priemyselnom parku. Cesta je zatiaľ neprejazdná, prekážku majú premiestniť.

23.09.2016 09:00
stožiar, Sereď Foto: ,
Cestu v Seredi naplánovali aj postavili na mieste, kde stojí oceľová konštrukcia elektrického stožiara.
debata (41)

Pred siedmimi rokmi sa celé Slovensko divilo nad videom, ako v Seredi ťahali robotníci telefónny kábel zo stĺpa priamo cez obývačku v novostavbe. Našťastie aj toto riešenie bolo dočasné.

Priemyselná zóna s kurióznym stĺpom sa nachádza pri obytnej lokalite Nový Majer. Projektanti cestu naplánovali v trase, kde stojí elektrický stožiar. Podľa plánu sa potom aj stavalo, prekážka zrejme neprekážala.

Vysoká oceľová konštrukcia tak zaberá pravý jazdný pruh tesne pri kruhovej križovatke. Komunikácia je zatvorená, v budúcnosti má slúžiť ako obchádzková trasa pre dopravu nadviazanú na priemyselný park.

„Bol som sa na to pozrieť,“ hovorí jeden z miestnych Ivan (60). Ťažkú hlavu si z toho nerobí. „Počas výstavby tu bolo niekoľko prekládok, aj toto určite vyriešia,“ myslí si. Priemyselný park sa rozprestiera na ploche 240 hektárov a buduje ho spoločnosť Rebod.

Jeho súčasťou je aj nová infraštruktúra, ktorá je podľa predsedníčky predstavenstva Renáty Bódišovej v prvom rade určená pre túto zónu. Prečo je cesta trasovaná cez miesto, kde stojí stožiar, Bódišová v odpovedi pre denník Pravda nevysvetlila. „Projekt rieši priemyselnú zónu komplexne, s prekládkou stĺpa počíta," uviedla.

Investor požiadal spoločnosť Západoslovenská distribučná o preloženie stĺpa. Nečakal však, kým sa to stane, a komunikáciu postavil. Dôvodom bolo podľa predsedníčky predstavenstva efektívne využitie času a peňazí, úlohu zohralo aj počasie.

„Cesta je vo výstavbe, bude skolaudovaná a uvedená do prevádzky až po odstránení elektrického vedenia,“ dodala Bódišová. Predpokladá, že stĺp sa premiestni v prvom štvrťroku 2017, náklady na to bude znášať spoločnosť Rebod.

„Západoslovenská distribučná momentálne s developerom rokuje o podmienkach zmluvy o prekládke,“ reagovala stručne Michaela Dobošová, hovorkyňa spoločnosti Západoslovenská energetika, ktorá je materskou firmu pre distribučku.

Podobné stavebné kuriozity sa podľa prezidenta Stavebnej komory Ivana Pauera stávajú aj inde. Zvyčajne sú výsledkom chýbajúcej koordinácie strán, ktoré sú dotknuté výstavbou. „Dosiaľ však neboli také vypuklé, ako to dokázali v Seredi,“ pripomenul Pauer.

Mesto pred siedmimi rokmi „preslávil“ podobný prípad. Údiv vtedy vyvolal telefónny kábel, ktorý viedol priamo cez novopostavenú bytovku. Aby toho nebolo málo, kábel smeroval od stĺpa, ktorý stál priamo v novom kruhovom objazde. Išlo o dočasné riešenie.

Súčasný stožiar v ceste je podľa Pauera výsledkom stavebného zákona, ktorý dovoľuje takéto omyly. „Je tu anomália. Keď vidím, že to zasahuje do plánovanej cesty, tak buď sa musí posunúť stožiar, alebo komunikácia,“ podotýka prezident komory.

Stavebný úrad vydal podľa viceprimátora mesta Ľubomíra Veselického stavebné povolenie podľa zákona. „V akom poradí to prebehne, či odstránia prekážku pred vybudovaním cesty, alebo až potom, to nie je vecou mesta,“ poznamenal viceprimátor.

Pauer mu dáva za pravdu, no nie úplne. „Stavebný úrad postupuje podľa dokumentov, ktoré mu predložia. Je však na zvážení úradníka, či je preňho logické, že sa cesta postaví okolo stožiara.“

Jeho premiestnenie nie je podľa odborníka technicky náročné. „Okolo líniových stavieb je však veľa administratívy,“ doplnil Pauer. Na prekládku stožiara je potrebný samostatný projekt.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #stožiar