Štátne lesy potešia cykloturistov, obnovia lesné cesty

Priaznivci cykloturistiky sa môžu tešiť na obnovené lesné cesty. Štátne lesy v tomto roku opravia viac ako dvesto kilometrov, prevažná časť dostane nový asfaltový povrch. Celková investícia presahuje 20 miliónov eur.

22.09.2016 16:06
debata (11)
Obnovená lesná cesta v Gaderskej doline. Foto: Lesy SR
cesta, lesná cesta, cyklotrasa Obnovená lesná cesta v Gaderskej doline.

V porovnaní s minulým rokom je to vyše dvojnásobne viac peňazí na opravu lesných ciest. Opravené cesty v turisticky zaujímavých lokalitách ako napríklad na Záhorí, v okolí Čierneho Balogu či na Liptove cykloturisti určite ocenia.

„Rekonštrukcie lesných ciest sú finančne náročné a v minulosti sa preto v takomto rozsahu nerealizovali. V tomto roku podnik využil možnosť spolufinancovania z eurofondov z programu rozvoja vidieka,“ uviedol poverený generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Jozef Staško. Vlani do opráv lesných ciest investovali 8,3 milióna eur.

Štátne lesy spravujú cestnú sieť v celkovej dĺžke 5021 kilometrov, ktoré využívajú nielen lesníci, ale aj ostatní majitelia pozemkov a nehnuteľností v danej lokalite. Veľká časť lesných ciest vedie cez zaujímavé miesta, preto ich vyhľadávajú aj turisti.

Podnik v tomto roku už dokončil opravy viac ako 15 kilometrov lesných ciest v okolí vodnej nádrže Čierny Váh na Liptove, vo výstavbe je cesta z Hronca na Sihlu pri Čiernom Balogu a lesná cesta vedúca na Kojšovskú hoľu pri Košiciach. Stavbári sa už pripravujú na rekonštrukciu napríklad aj pätnástich kilometrov lesných ciest na Záhorí v okolí Šaštína.

Niekoľko lesných ciest v turisticky zaujímavých lokalitách opravili štátne lesy aj v minulosti. Jednou z nich bola cesta v Gaderskej doline vo Veľkej Fatre, ktorá sa odvtedy teší veľkej obľube nielen cykloturistov, ale aj milovníkov korčuľovania.

„Lesné cesty slúžia predovšetkým na obhospodarovanie lesa. Turisti preto musia rátať aj s premávkou lesných traktorov a nákladých áut,“ upozorňuje hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #cykloturistika #obnovenie #lesná cesta