Obnova kaštieľa Radvanských napreduje

Dlhé roky chátrajúci kaštieľ Radvanských v Banskej Bystrici dostáva postupne novú tvár. Jeho rekonštrukcia sa začala ešte v apríli a ďalej napreduje.

22.09.2016 16:12
kaštieľ, Radvanský Foto:
Prvá etapa kaštieľa Radvanských v Banskej Bystrici je v plnom prúde.
debata (1)

Obnovená renesančná pamiatka má v budúcnosti poslúžiť ako produkčné centrum banskobystrickej Akadémie umení. Prezentovať sa v nej budú divadelníci, filmári, hudobníci i výtvarníci.

Rekonštrukcia je aktuálne vo svojej prvej fáze. „Máme k dispozícii niečo vyše milióna eur a v prvej etape riešime predovšetkým strechy. Je to objekt, ktorý chceme v budúcnosti sprístupniť širokej verejnosti. Najzásadnejšia vec je prestrešenie nádvoria, kde by sa mohli organizovať koncerty, divadelné predstavenia i spoločenské podujatia,“ povedal prorektor Akadémie umení Matúš Oľha.

Práce vykonájú v prítomnosti archeológa. V zásypoch už našli útržky novín z roku 1896, obálky z listov, zlomok novovekej kachlice i mince, pravdepodobne z čias rekonštrukcie kaštieľa v 50-tych rokoch minulého storočia.

Stavbári na severnom krídle kaštieľa použili, na Slovensku unikátnu, technológiu prestrešenia pôvodnej strechy. Zabránia tak zatekaniu objektu a poškodeniu renesančných fresiek na stropoch.

„Prvý milión berieme ako štartovací balíček, ktorý má poslúžiť na sanačné práce a záchranu kaštieľa. Chceme zabrániť ďalšej devastácii, vysušiť ho tak, aby sme po prestrešení mohli pracovať na interiéri. Veríme, že sa nám podarí získať aj ďalšie finančné prostriedky, či už cez ministerstvo kultúry alebo rokovaniami s vládou,“ uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko s tým, že budú hľadať aj mimorozpočtové zdroje, aby bol kaštieľ po etapách obnovený.

Akadémia umení založila občianske združenie Kašieľ Radvanských, ktorý Banskobystričania považujú za jeden zo svojich historických klenotov. Združenie vyhlásilo verejnú zbierku na jeho obnovu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #kaštiel #Banská Bystrica