Stíhanie proti stavebníkovi čiernych stavieb v Rači zastavili

Sudca Okresného súdu Bratislava III zastavil trestné stíhanie voči stavebníkovi piatich čiernych stavieb v račianskych vinohradoch v bratislavskej mestskej časti Rača.

26.09.2016 10:17
debata (11)

Ako ďalej informuje oficiálna webová stránka mestskej časti, stavebník sa v polovici septembra postavil pred Okresný súd Bratislava III. Išlo o pojednávanie, ktoré sa malo konať ešte v júni 2016 na základe trestného oznámenia Okresnej prokuratúry Bratislava III vo veci prečinu neoprávneného uskutočňovania stavby a marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Stavebník, ktorý od 1. apríla do 31. augusta 2014 bez stavebného povolenia a v rozpore s územným plánom spustil výstavbu piatich domov v lokalite Fixle, vyhlásil pred súdom, že sa cíti nevinný a žiadal o ukončenie trestného stíhania voči svojej osobe. Sudca mu vyhovel a trestné stíhanie zastavil.

V odôvodnení sudca uviedol, že za spomínaný skutok bol stavebník už potrestaný príslušným správnym orgánom v konaní o priestupku, v ktorom mu bola právoplatne uložená pokuta a toto rozhodnutie možno považovať za dostačujúce a navyše nemôže byť za rovnaký čin potrestaný dvakrát.

Diery v zákone

Podľa starostu Rače Petra Pilinského je tento prípad doslova priamym návodom, ako sa dá postaviť päť domov načierno a nemať z toho žiadne trestnoprávne následky. „Diery v legislatíve stavebného zákona sú v tomto prípade viac ako zjavné. V najbližšom čase opätovne vydáme rozhodnutie o odstránení stavieb,“ povedal Pilinský. Na základe rozhodnutia Stavebného úradu v Rači musí stavebník zaplatiť pokutu vo výške 29 700 eur, tú však stále neuhradil a namiesto toho dal na súd správnu žalobu na preskúmanie rozhodnutia o uložení pokuty.

Mestská časť Bratislava – Rača sa čiernymi stavbami v lokalite Fixle zaoberá viac ako dva roky a obrátila sa s podaniami umožňujúcimi postihnúť stavebníka a zastaviť jeho činnosť na viacero dotknutých inštitúcií a organizácií, ako napríklad na Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave, Okresný úrad – odbor výstavby a bytovej politiky, Obvodný pozemkový úrad, Okresnú prokuratúru Bratislava 3, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, SPP či Západoslovenskú energetiku. Žiadna z nich však snahu mestskej časti o zastavenie čiernych stavieb nepodporila.

V máji 2015 Obvodné oddelenie Policajného zboru Bratislava III na základe opätovného trestného oznámenia začalo voči stavebníkovi trestné stíhanie vo veci neoprávneného uskutočňovania stavby, keďže jedna z čiernych stavieb je dvojpodlažný dom, a teda nespadá do kategórie jednoduchých stavieb.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Rača #čierne stavby