Filantropický projekt pomáha slovom aj farbou

Slovom a farbou bez hraníc – to je názov filantropického projektu, ktorý si toto označenie zaslúži v plnej miere. Je zameraný na pomoc ľuďom s duševným ochorením alebo inak znevýhodneným jedincom, ľudom s ťažkým zdravotným postihnutím.

04.10.2016 10:23
Slovom aj farbou Foto:
Výstavka prác projektu Slovom aj farbou bez hraníc.
debata

Projekt prebieha pod zastrešením Denného centra duševného zdravia n.o. Facilitas, ktorý sídli v Košiciach. Ako informovala riaditeľka centra PhDr. Monika Piliarová, túto jeseň, ktorá je pre pacientov s duševným ochorením obzvlášť rizikovým obdobím, zavíta organizácia do troch hlavných miest jednotlivých krajov Slovenska.

Od 3. do 7. októbra 2016 budú zamestnanci, prívrženci a priatelia centra svoje aktivity ponúkať znevýhodneným občanom v Banskej Bystrici. Podujatie Slovom a farbou bez hraníc je situované v Štátnej vedeckej knižnici na Lazovnej ulici v spolupráci s Literárnym a hudobným múzeom ŠVK.

Po celý týždeň budú môcť pacienti s duševným ochorením, ale aj ďalší záujemcovia či znevýhodnení občania navštíviť Štátnu vedeckú knižnicu, kde si vypočujú príbeh zachytený knižne v diele Františka Piljara, ktorý svojim ľuďom veľmi dobre rozumie. Jeho cesta k písaniu a vôbec k tvorivému dnešku bola tiež zatarasená duševným ochorením.

Na základe tohto príbehu môžu návštevníci knižnice kresliť, maľovať, ale aj vyšívať či modelovať témy, ktoré im príbeh evokuje. Aj posledná knižka tohto autora bola ilustrovaná ľuďmi s postihnutím.

Klientom spoločnosti Facilitas poskytujú poradenstvo, ale aj liečbu pomocou kreslenia či iných umeleckých aktivít. Spoločnosť je zameraná na dospelých jedincov a jej centrum navštevujú aj seniori, najstarší má 92 rokov. V budúcnosti sa odborníci zamerajú aj na tvorivé písanie, ktoré teraz v ich činnosti absentuje. Spoločenstvo navštevujú aj profesionálni výtvarníci. O tom všetkom sa môžu Banskobystričania presvedčiť v týždni od 3. do 7. októbra 2016 v ŠVK.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #filantropický projekt #duševné ochorenie